Diaspora-beleid vanuit Suriname naar buiten en niet omgekeerd
20 Dec 2013, 11:13
foto
Assembleelid André Misiekaba


Parlementariër André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) zegt dat het diaspora-beleid niet een moet zijn die inspeelt op de behoefte van Surinamers in het buitenland, maar op de eigen behoefte. Hij sprak donderdag in het parlement als een van de initiatiefnemers die de wet ‘Personen van Surinaamse Afkomst’ (PSA) heeft ingediend. Volgens hem moet Suriname, terwijl de wet van kracht wordt, deze eerst goed afstemmen in beleid naar de diaspora gemeenschap.

Volgens Misiekaba staat de gemeenschap, waar niet eenieder een echte affiniteit heeft met Suriname, te wachten op de mogelijkheden die aan deze wet verbonden worden. Hij maakt dan bij voorbaat ook een onderscheid tussen Surinamer in Suriname geboren en mensen die een Surinaamse afkomst hebben. Ondersteund door enkele leden vindt Misiekaba het al een grote stap dat de rechten van personen die gerekend kunnen worden tot PSA nu al bij wet worden vastgelegd en niet in een ministeriële beschikking die voor allerlei interpretatie vatbaar kan zijn.

Kritische kanttekeningen
Tijdens de discussies in het parlement is overigens ook vastgesteld dat deze wet niet alleen van toepassing is voor een bepaalde groep Surinamers maar voor alle personen overal ter wereld in Suriname geboren of van wie ten minste een van de grootouders in Suriname is geboren. Naast Misiekaba hebben ook andere initiatiefnemers en leden van het parlement kritische opmerkingen gemaakt. Assembleelid Chandrikapersad Santokhi (Nieuw Front/VHP) heeft eerder kritische vraagtekens geplaatst achter de zuiverheid van deze wet. Met name de positie van een wettelijke getrouwde partner tijdens het huwelijk maar ook die van de partner wanneer het huwelijk wordt ontbonden.

Misiekaba is net als enkele leden ook van mening dat wat betreft het verlenen van het actief en passief kiesrecht aan PSA-ers de regering goed haar huiswerk zal moeten maken. Hij is wel van mening dat in zekere mate, zoals aan personen die in aanmerking komen voor PSA-rechten, gedeeltelijk passief kiesrecht te verlenen. Dit kan bijvoorbeeld voor hen die een langere periode in Suriname woonachtig zijn, ingezeten en een wezenlijke belang hebben en een bijdrage leveren in Suriname. Zo iemand zou dan gekozen kunnen worden in lokale organen. Vandaag zal deze wet worden afgerond in het parlement.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May