Waterkant volledig opengesteld voor het publiek
20 Dec 2013, 00:00
foto
De Waterkant is na achttien maanden nu volledig opgesteld voor het publiek. (Foto: René Gompers)


De Waterkant is volledig opengesteld voor het publiek. Het gedeelte tussen de SMS pier en Fort Zeelandia is nu toegankelijk voor eenieder. Achttien maanden geleden werd een begin gemaakt met het herstellen van deze strook aan de Surinamerivier, die langzaam in het water verdween. Het civieltechnische gedeelte is donderdag opgeleverd. Nu moet de herinrichting van de Waterkant volgen. Daar zijn er al plannen voor.

De ruimte moet nog worden voorzien van verlichting, zitbanken en bloempotten. Verder staat gepland een boulevard met een oppervlakte van 5000 vierkante meters, een houten steiger met een breedte van 40 en een lengte van 7 meters.
Mohamad Kasto, districtscommissaris (dc) van Paramaribo Noordoost, deelde mee dat door de introductie van het alcoholverbod de situatie aanzienlijk is veranderd sinds de voorlopige openstelling in juni. Gewerkt wordt aan het optimaliseren van het genot van de Waterkant. "De standhouders werken mee, er komen trainingen voor ze om de gasten en toeristen goed op te vangen. Er schort nog wat heel wat aan maar je kunt zeggen dat er significante verbeteringen merkbaar zijn", zei de dc.

Levensduur van 75 jaar
Anderhalf jaar geleden is besloten de Waterkant aan te pakken. Er is meer dan vijf meter toegevoegd aan de oever, stalen wanden en stenen in de rivier zorgen voor een sterke verdediging. Het afwateringssysteem moet ervoor zorgen dat overtollig water snel wordt afgevoerd. De stalen wanden zijn voorzien van een betonnen dek waar menig bezoeker op gaat staan voor een beter zicht of poseren voor een foto.
Het werk is verricht door MNO Vervat onder supervisie van Ilaco.
Ravi Patandin, directeur van Ilaco, geeft aan dat de oeververdediging een levensduur van 75 jaar heeft. "Het kan langer met het juiste onderhoud. Ik druk de mensen op het hart om niet te gaan staan op het betonnen dek omdat dat levensgevaarlijk kan zijn. Het is eigenlijk verboden."

Mark Rommy, directeur van het ministerie van Openbare Werken, heeft graag dat de samenleving helpt bij het schoonhouden van de Waterkant. "Hier moet schoon blijven. Er zijn wel mensen voor het werk maar zij kunnen er niet constant zijn."
Om de 500 meter lange oeververdediging op te zetten is ruim Euro 6.7 miljoen neergeteld door de overheid. Er moet nog een klein deel in het Fort Zeelandia afgerond worden.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May