PVF wil het imago agrarische sector verbeteren
19 Dec 2013, 22:30
foto


Er is een contrast tussen de agrarische ontwikkeling in Suriname en die in het buitenland. Reeds geruime tijd is er wereldwijd sprake van een dynamische veranderingsproces, waarbij alle onderdelen van de agrarische sector en de daaraan gelieerde bedrijfstakken voortdurend transformeren. Technologische, institutionele en maatschappelijke ontwikkelingen resulteren in een gestadige groei van de agrarische productie per eenheid grond en per arbeidskracht. Ondanks er in principe gunstige natuurlijke omstandigheden voor een levensvatbare agrarische ontwikkeling aanwezig zijn in Suriname, blijft de feitelijke productie ver onder de potentiële.

Een knelpunt voor de agrarische ontwikkeling vormt het slechte imago. Hierdoor hebben boeren hun kinderen over het algemeen niet gestimuleerd om ook landbouwer te worden. Slechts de kinderen die niet in staat zijn geweest om via een middelbare of hogere opleiding een ander beroep te kiezen, nemen min of meer noodgedwongen de bedrijfsactiviteiten over. In sommige gevallen wordt het bedrijf niet meer door iemand uit het gezin overgenomen. Het landbouwareaal wordt dan verhuurd of verkocht. Hier ligt een belangrijke reden voor de gebrekkige ontwikkeling van ondernemerschap en professionaliteit.

Vanwege het slechte imago is er geleidelijk ook een tekort ontstaan aan landbouwdeskundigen. De instroom van jongeren tot de agrarische faculteit is gering. Er is geen gestructureerde communicatie en overleg binnen de sector. De innovatiegraad is dan ook laag, mede vanwege de geringe interactie tussen de diverse stakeholders.

De PVF vindt dat verbetering van het imago van de sector een belangrijke voorwaarde is om investeringen in de sector op te voeren. Om de sector aantrekkelijk te maken moeten er aantal maatregelen worden genomen. Een modern landbouwbeleid moet enerzijds leiden tot horizontale verbreding van activiteiten teneinde de benutting van arbeid, kapitaal en kennis te verbeteren en anderzijds tot verticale integratie teneinde de toegepaste waarde te verhogen. Het opzetten van een hogere landbouwschool in het district Nickerie is alvast een heel goede aanzet.

De voorzitter van de PVF,
S.Jairam
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May