Landbouwsector krijgt US$ 15 miljoen van IDB
18 Dec 2013, 10:07
foto
Landbouwers moeten beter toegang krijgen tot verbeterde dienstverlening voor de sector.


De Inter-Amerikaanse Bank (IDB) heeft een lening van US$ 15 miljoen goedgekeurd voor de landbouwsector. Met het geld moet de landbouwproductiviteit in Suriname worden gestimuleerd door verbetering van de dienstverlening en de toegang van de boeren daartoe te vergroten.

De agrarische sector is goed voor 10% van de totale exportopbrengsten van het land. Volgens cijfers van de IDB werkt 17% van de beroepsbevolking in deze sector en vertegenwoordigt het zo’n 10% van het Bruto Binnenlands Product. Ondanks zijn belang, is het noodzakelijk om de productie indicatoren van de sector te verbeteren. De landbouwcijfers van Suriname liggen lager dan het gemiddelde in de regio.

Het beleidsprogramma is erop gericht om de instituten te versterken en het beleid en de prestaties van de publieke agrarische diensten te optimaliseren. Onder andere zal het project helpen om het systeem van gegevens en informatievergaring op te krikken, landbouwonderzoek en innovatie te verhogen, gezondheids- en voedselveiligheidsregels op een hoger niveau te brengen en duurzame visserij te ontwikkelen.

Volgens het project zullen het verbeterde beleid en de diensten naar verwachting meer dan 10.000 boeren en 1.450 vissers ten goede komen. Voorts zou het aantal boeren dat toegang heeft tot betere irrigatie, opleiding en veterinaire diensten worden verdubbeld.

De lening is de eerste in een reeks van drie activiteiten die zijn ontwikkeld om beleids- en institutionele hervormingen te ondersteunen door een programmatische aanpak. Deze op beleid gebaseerde programma’s voorzien IDB-crediteuren snel van middelen om prioritaire programma's te financieren. De voorwaarde voor de uitbetaling is dat de resultaten worden gecontroleerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May