IsDB beslist volgende maand over miljoenenprojecten Suriname
17 Dec 2013, 18:00
foto
Gillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname toen hij in november het strategisch plan had ontvangen van Birama Sidibe, vicepresident Operations van IsDB.


De overheid is druk in de weer om financiering te zoeken voor haar miljoenenprojecten. Voor projecten in de gezondheidssector is in totaal US$ 92 miljoen begroot. De Islamistische Ontwikkelingsbank (IsDB) komt in met US$ 60 miljoen, het OFID (Fonds voor Internationale Ontwikkeling) neemt US$ 22 miljoen voor haar rekening, terwijl Suriname met het restant van US$ 10 miljoen bijdraagt.

Gillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank, zegt aan Starnieuws dat samen met de gezondheidsprojecten ook die voor educatie volgende maand voor goedkeuring zullen worden voorgelegd aan de Raad van Bestuur van de IsDB. Voor educatieprojecten is US$ 18,33 begroot, waarvan de IsDB US$ 15,29 miljoen voor haar rekening neemt. De overheid financiert de rest. De bankpresident die in Kuala Lumpur de regionale bijeenkomst van de IsDB bijwoont, merkt op dat de overheid ook bezig is met projecten voor de bouw van een scholencentrum. De transportsector zou eveneens de aandacht hebben.

Bij de officiële inwerkingtreding van de ‘interim member country partnerschip strategy for Suriname 2014-2015’ op 26 november heeft Hoefdraad uitgeweid over het samenwerkingsverband tussen Suriname en de IsDB. Hij sprak over een nieuw tijdperk in de relatie met de IsDB. De CBvS-topman merkte op dat instituten als de IsDB, de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank en de Wereldbank, naast concessionele financieringen ook know-how en expertise aanbieden.
De bank is overgegaan tot een interim strategisch plan, omdat de samenwerking met deze instituten op een heel laag pitje was. “Het moment dat je als land aangeeft van plan te zijn de intensiteit van de samenwerking te verhoging, herstart men deze samenwerking eerst in de vorm van een interim strategy,” verduidelijkte Hoefdraad.

De twee projecten binnen de gezondheidszorg en het onderwijs vallen binnen het raamwerk van dit strategisch plan. De IsDB zal naar verwachting voor beide projecten inkomen met een totaal van US$ 68 miljoen. Behalve financiering biedt deze samenwerking meerdere mogelijkheden, zoals technische assistentie en kennisoverdracht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May