Bananenproductie wereldwijd in gevaar
17 Dec 2013, 10:00
foto


Wereldwijd wordt de productie van bananen geteisterd door plagen van ongedierte en schimmelinfecties. In Costa Rica, één van de belangrijkste bananenproducerende landen, heeft de regering de situatie uitgeroepen tot een nationale ramp, nadat ongedierte een vijfde van de oogst had verwoest.

Volgens het wetenschappelijk tijdschrift Nature wordt de bananenvariëteit Cavendisch wereldwijd ernstig bedreigd door een schimmel. Deze variëteit is goed voor bijna de hele wereldwijde export van bananen. De schimmel is onlangs opgedoken op de bananenplantages in Mozambique en Jordanië. De vrees is dat de volgende stop van de schimmel Latijns-Amerika, ’s werelds grootste exporteur van bananen, wordt. Eerder werd gedacht dat de schimmel zich had beperkt tot Azië, totdat hij in oktober in Mozambique opdook.

De bananenoogst heeft volgens een landbouwonderzoeksbureau in Costa Rica zwaar te lijden onder de opwarming van de aarde, die ervoor zorgt dat er veel meer insecten zijn die plagen kunnen veroorzaken. De insecten verzwakken de plagen en veroorzaken vlekken op het fruit, waardoor hele partijen worden afgewezen.

De Nederlander Gert Kema van de universiteit van Wageningen onderzocht de schimmel. "Ik ben ongelooflijk bezorgd. Het zou me niet verbazen als hij binnenkort in Latijns-Amerika opduikt." Bananen worden geteeld in meer dan 130 landen. Tussen 2003 en 2012 was de gemiddelde Latijns-Amerikaanse en Caribische export 11,7 miljoen ton; goed voor 81% van de wereldwijde exportmarkt.

De prijzen zijn ook aanzienlijk toegenomen in de afgelopen tien jaar. Invoerprijzen voor bananen in 2013 bereikten US$ 900 per ton, in 2003 was dat nog US$ 375.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May