Veel drugsmisbruik in dorpen binnenland
16 Dec 2013, 22:00
foto
Een presentatie bij het seminar 'Alcohol en Drugspreventie 2013'. (Foto: Raoul Lith)


De Stichting Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZ) wil samen met andere organisaties tot een oplossing komen voor het alcohol- en drugsmisbruik in het binnenland. Uit onderzoek blijkt dat er in verschillende dorpen drugsmisbruik voorkomt. De vijf meest misbruikte middelen zijn alcohol, marihuana, blaka jonko, cocaïne en XTC. Deze resultaten zijn vandaag gepresenteerd tijdens het seminar ‘Alcohol & Drugspreventie 2013’.

Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) het Bureau Alcohol & Drugspreventie en Stichting De Stem leveren ook een bijdrage tijdens het seminar. Edward van Eer, de directeur van de MZ, zegt dat de deelnemers tijdens de discussies ‘out of the box’ moeten denken. Hij geeft als voorbeeld dat Uruguay heeft bepaald dat marihuana is vrijgegeven.”Ik zeg niet dat we dat moeten doen. We moeten gezamenlijk gaan kijken wat voor onze situatie, specifiek voor dat stuk in het binnenland, de beste oplossing is,” meent hij.

Goede data belangrijk
Volgens Van Eer is er nu een beter inzicht ontstaan over deze problemen in het binnenland. ”Goede data moeten onze leidraad zijn bij het aanpakken van dit probleem. Deze data zijn verzameld door de gezondheidswerkers (gza’s) van MZ die in de dorpen zelf werken”, deelt de MZ-directeur mee.

De dorpen waar de mensen zijn geïnterviewd zijn Ladoani en omgeving, Djumu, Brokopondo noord, Brownsweg, Stoelmanseiland, Pokigron en Drietabbetje. Honderd procent van de geïnterviewden zegt dat er drugs wordt gebruikt in deze dorpen. Uit de presentatie blijkt dat tachtig procent van de geïnterviewden aangeeft dat er in de dorpen marihuana wordt geplant. Zij menen dat het voor eigen gebruik is en verkoop in het dorp. Ook de jongeren tussen 12 en 15 jaar houden zich bezig met het verderfelijke spul. Er worden weinig maatregelen getroffen tegen drugsgebruik, vindt twintig procent van de mensen die ondervraagd zijn.

Traditioneel gezag
In sommige gebieden treden kerken of onderwijsgevenden op. Vaak wordt er gevraagd niet in het openbaar te roken of om de jongeren niet te betrekken bij deze activiteiten. De gza’s merken in het rapport op dat het ‘traditioneel gezag’ vindt dat drugsgebruik niet gewenst, problematisch en een strafbaar feit is. Volgens de gza’s praten ze er wel over, maar is er nog nooit een krutu over dit onderwerp geweest.

De organisaties stellen voor dat er in elk gebied een politiepost moet komen. Ook zouden er bewustwordingscampagnes moeten worden gestart. Het dorpsgezag moet eveneens verantwoordelijk gesteld worden voor deze problemen. De overheid moet bovendien strenger optreden, bijvoorbeeld tegen winkeliers die aan jonge kinderen sigaretten verkopen.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May