Ex-president Bachelet wint verkiezingen Chili
16 Dec 2013, 11:00
foto
Michelle Bachelet is wederom verkozen tot president van Chili (Beeld: BBC)


De linkse kandidaat Michelle Bachelet is voor de tweede keer verkozen tot Chili’s president. Ze heeft haar tegenkandidaat met een ruime marge verslagen.

Met bijna 90% van de stemmen geteld, heeft Bachelet 62 %. Haar rivaal Evelyn Matthei, een voormalige minister van de regerende centrum-rechtse coalitie, heeft 38%. In de periode 2006-2010 was Bachelet president van het land, maar kieswetten dwongen haar af te treden. Ze miste een regelrechte overwinning in de eerste ronde van de verkiezingen vorige maand.

"Ik ben blij met het resultaat en de overwinning en ik zal een president voor iedereen in Chili zijn," zei de 62-jarige Bachelet. Uitgaande president Sebastian Pinera heeft haar gefeliciteerd met de overwinning. Tijdens een toespraak tot de supporters, zei ze: "Ik ben er trots op om jullie verkozen president te zijn. Ik ben trots op het land dat we hebben gebouwd, maar ik ben nog trotser op het land dat we zullen bouwen."

Bachelet zal de eerste president in Chili zijn die twee termijnen krijgt, sinds het militaire bewind van generaal Augusto Pinochet gedurende 1973 tot 1990. Bij het horen van het nieuws, vierden haar supporters de overwinning in de straten van de hoofdstad Santiago met wapperende vlaggen en luide claxons. De officiële uitslagen worden binnenkort verwacht. De opkomst is lager dan verwacht was.

In de eerste ronde won Bachelet 47% van de stemmen op 17 november. Matthei haalde toen 25%. Bachelet leidt een alliantie van haar Socialistische Partij, de christen-democraten en communisten en heeft campagne gevoerd met een beleid om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen. Chili is één van de rijkste landen in Latijns-Amerika, maar miljoenen hebben in de afgelopen jaren geprotesteerd en eisen een bredere verdeling van welvaart en beter onderwijs.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May