Carolinabrug wordt over een jaar opgeleverd
15 Dec 2013, 19:45
foto
Directeur Mark Rommy van OW en Johan Verhagen van Ballast Nedam ondertekenen het contract. Minister Rabin Parmessar kijkt toe. (Foto: René Gompers)


De nieuwe Carolinabrug over de Surinamerivier zal over een jaar opgeleverd worden. Dit deelden minister Rabin Parmessar van Openbare Werken (OW) en Johan Verhagen van Ballast Nedam mee bij de ondertekening van het bouwcontract zondag. "Op 25 november 2014 willen we niet alleen de technische oplevering hebben, maar ook de officiële ingebruikname", maakte Parmessar bekend. De ondertekening gebeurde in het Inheemse dorp Redi Doti in Para en was ook het officiële starsein voor de bouw.

Het contract is gesloten tussen de overheid en Ballast Nedam. Met de directievoering is belast een consortium van ingenieurs- en bouwbedrijven: Prosur, Rustwijk en Rustwijk, Firm Engineering en Sunecon.
De bewoners zijn blij dat de vaste oeververbinding eindelijk gestalte krijgt. "Het is niet te doen met die veerboot. De ruimte is beperkt en de boot vaart alleen overdag. Vooral bij spoedgevallen blijkt de noodzaak van een goede brugverbinding. We wachten al sinds 2005 op de brug", leggen de bewoners uit.

Andere locatie
In 2005 is aangevangen met de bouw van de brug die in 2008 opgeleverd zou worden. In 2007 werd deze door een ponton aangevaren en stortte een gedeelte in. Lesley Artis, kapitein van Redi Doti tevens NDP-assembleelid is zichtbaar ontroerd. Hij ervaart de ondertekening als bijzonder.
"In 1984 mocht ik als negenjarige de lintjes knippen bij de opening van de eerste brug. Dat was de eerste keer dat ik kennismaakte met Desi Bouterse. Nu ben ik assembleelid en zal ik met hem nog een keer de officiële opening mogen verrichten volgend jaar."

De nieuwe brug komt vijf kilometer verder te staan van de huidige locatie en zal meer dan 300 meter korter zijn. De brug wordt in staal opgetrokken en wordt 205 meter lang en 12 meter breed en zal slechts op een enkele pijler staan. De huidige steunt op twintig pijlers die bestand zijn tegen aanvaringen tot 600 metrieke ton. De pijler wordt extra verstevigd en zal bestand zijn tegen aanvaringen tot 4000 metrieke ton. De locatie waar de nieuwe brug komt, is nog bebost. In het contract is ook opgenomen dat er aan ruim tien km weg aan beide zijden wordt geconstrueerd.

René Gompers
Advertenties

Sunday 25 October
Saturday 24 October
Friday 23 October