'De wereldleider zou trots zijn op Suriname'
15 Dec 2013, 02:00
foto
Studenten van de Alpha Max Academy overhandigen een schilderij van de 'groten der aarde' aan voorzitter Henk Herrenberg van de jubileumcommissie. (Beeld: René Gompers)


"It always seems impossible untill its done. "If you want peace with your enemy you have to work with your enemy and he will become your partner." Dit zijn enkele van de uitspraken van Nelson Mandela die de hele avond door werden geciteerd.
De nationale commissie Jubileumjaar heeft op zaterdagavond met instemming van president Desi Bouterse een multiculturele 'memorial service' voor Nelson Mandela gehouden. Iedereen was het erover eens dat "hoewel Mandela er niet meer is zijn lessen voort zullen bestaan en dat de toepassingen in Suriname uitgediept moeten worden."

Verschillende bevolkingsgroepen en religieuze organisaties hebben eer betoond aan de vredesicoon. Jong en oud toonden met zang, dans, ode's, poëzie en overdenkingen de laatste eer aan Mandela die later op de dag in zijn geboorteplaats Qunu begraven wordt. "Zoals men nog over Jezus praat zal men nog over duizend jaar nog spreken over die grote Mandela", concludeerde Leendert Pocorni die een uiteenzetting gaf van Mandela's leven.
Volgens Pocorni is Mandela gezonden door God om de mensheid bij te staan. Dat blijkt uit zijn vergevingsgezindheid dat nog steeds voor verbazing zorgt bij veel mensen.

Niet nieuw voor Suriname
Voor Henk Herrenberg, voorzitter van de nationale commissie Jubileumjaar, zijn de lessen van Mandela niet nieuw voor Suriname. "Als Mandela naar Suriname was geweest zou hij heel trots zijn op ons. Wij passen al heel lang de lessen over saamhorigheid en eenheid toe. Wij zijn een voorbeeld voor de wereld. We moeten het verder ontwikkelen", meent Herrenberg. Hij was zichtbaar geraakt door het optreden van de studenten van de Alpha Max Academy. Reann Kersenhout verwoordde de dankbetuiging van haar school aan de jubileumcommissie met een vurige ode aan de vredesicoon. "Mandela stond voor verbintenis ongeacht afkomst. Dat is wat de commissie probeert te bereiken. Daarvoor zijn we heel dankbaar." De commissie ontving van de school een schilderij waarop Mandela, Mahatma Ghandi, Malcolm X en Martin Luther King zijn afgebeeld.

Met samenzang werd de memorial afgesloten. "Over een paar uren gaan mensen huilen in Africa' sloot Herrenberg af. " Ze zullen zeggen bye bye, father of the nation. Maar ik zeg bye bye, father of the world!"

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May