De wijze lessen van Madiba
15 Dec 2013, 06:00
foto


Het heengaan van Mandela is niet alleen een verlies van een wereldburger van een geweldig kaliber maar een bijzonder mens, een leraar voor velen oftewel iedereen. Wat kunnen de huidige leiders en toekomstige leiders leren van Nelson Mandela, Madiba.

Mandela begon als advocaat een vreedzame strijd tegen de onmenselijke behandelingen van de Afrikaanse bevolking. De scheiding der rassen was en is misselijkmakend en onmenselijk. Een systeem dat alleen achterlijke Gods schepsels konden bedenken.

De brute en inhumane reacties van de machthebbers op de vreedzame protesten en acties voor veranderingen en verbeteringen van de situaties waarin de zwarte Zuid-Afrikanen verkeerden, noodzaakte Mandela om te antwoorden in de enige taal die de overheersers kenden; gewapend verzet. Zijn strijd tegen de apartheid- een systeem dat de ene mens maakt tot en ding, een voorwerp zonder waarde en menselijke waardigheid en betekenis.

Mandela kon als een gevestigde advocaat kiezen voor eigen succes met acceptatie van de apartheid. Hij zou zonder meer een beter leven hebben gehad dan de meeste van zijn lotgenoten. Hij deed dat niet een koos voor de strijd tegen de apartheid. Hij koos voor een samenleving waar iedereen ongeacht ras, geslacht en geloof broederlijk naast en met elkaar gelijkwaardig kon leven. Hij koos niet om zichzelf te verrijking. Hij koos niet om een leven te leiden gebaseerd op zijn eigen welzijn. Hij koos voor een strijd om zijn medemens te bevrijden van die onmenselijke apartheid.

Met de veroordeling tot levenslang gevangenisstraf moest de strijd tegen de apartheid verstommen Het systeem wilde niet alleen Mandela en zijn kameraden opsluiten/isoleren maar ze ook mentaal breken. Mandela ontwikkelde strategieën om de vijand -het systeem van Apartheid niet de blanken Zuid-Afrikaanse machthebbers- te leren begrijpen en ze met een glimlach beter te bestrijden. Hij ontwikkelde ook een ongekende zelfbeheersing.

Zijn weigering om met de apartheidsminderheid regering te onderhandelen zolang hij gevangen zat, was een meesterlijke zet. Trouwens, gekooide vogels zingen niet als blijk van blijdschap want elke gelegenheid grijpen ze om te ontsnappen aan hun gevangenschap. Zijn strategische zet was verwerkt in zijn motto 'dat de gewapende strijd pas wordt opgegeven als de apartheid wordt beëindigd'.

Mandela toonde geen wrok tegen de blanke Zuid-Afrikaanse onderdrukkers. Hij stelde ze in de gelegenheid on hun menselijk sociale aard te leren ontdekken en te ontwikkelen. Hij werkte met alle vijandige groepen in zijn eerste democratisch gekozen regering.

Madiba toonde ook karakter door te werken naar verzoening. Hij wilde wat hij altijd beloofd heeft waar maken: Een Zuid-Afrika waarin iedereen broederlijk naast en met elkaar kan samenleven en samenwerken. Hij creëerde een natie,
een vlag, een volkslied, een land waar de Zuid-Afrikaanse bevolking trots op mag zijn.

De lessen van Mandela zijn overduidelijk zichtbaar. Hij offerde zijn vrijheid voor zijn getergde volk. Hij gaf hen de vrijheid. Hij gaf hen ook hoop en toekomst.
In plaats van wrok te koesteren tegen zijn beulen, leerde hij ze om van elkaar te houden en nodigde hij ze uit. Hij ging met ze in gesprek. Hij behandelde ze met respect. Zelf toen hij als de eerst gekozen democratische president hun superieur was, behandelde hij ze met menselijke waardigheid. Dit alles maakt een leider groot. Hij was een visionaire leider.

Hoe graag hadden wij in Suriname niet gehoopt dat de politieke leiders een honderdste deel van de karakter van Mandela hadden. Dat ze bereid zouden zijn om hun leven te geven voor het welzijn van het volk. Zonder dat ze meer aan hunzelf denken en zich maar blijven verrijken. Mandela maakte zijn belofte waar en trad terug als president. Is dat mogelijk in ons geliefd Suriname? Wij dagen de politieke leiders uit om de voorbeelden van Nelson Mandela op te volgen. Wat zou Madiba doen met de Decembermoorden, de mensenrechtenschendingen in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw, de onopgeloste moorden, de grondenrechten van de marrons en inheemsen. Nelson Mandela is niet meer maar zijn wijze lessen wel. Er hoeft geen Surinaamse Mandela op te staan maar de leiders van ons kunnen wel de inspiraties en voorbeelden van Mandela toepassen in hun dagelijks activiteiten voor land en volk van Suriname.
Mandela's terugzien met Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Bob Marley en Granman Gazon en alle andere grootheden die ons voor zijn gegaan, zal zeker geweldig zijn.
Grote geesten sterven nooit, ze leven voort in het denken en de daden van de levenden.

International Maroon Net Work.
Michael Noordzee.
Erna Balimi
Albert Manfumi
Fred Filiman
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May