Veel belangstelling voor uitslag verkiezingen NJP
14 Dec 2013, 18:00
foto
De 29 jongeren die gekozen zijn als leden van het Nationaal Jeugdparlement.


Tijdens een drukke openbare zitting in het Lalarookh gebouw is vandaag de uitslag bekend gemaakt van de verkiezingen voor een nieuw Nationaal Jeugdparlement (NJP). Van de 141 kandidaten die aan de verkiezingen hebben meegedaan, konden 29 jongeren een zetel bemachtigen in het NJP.

Voorzitter Maya Fokké-Manohar van de verkiezingscommissie, zegt dat over het algemeen de stemming een vlot verloop heeft gehad. Dat enkele kandidaten vrijdag via de media hun vrees hebben uitgesproken dat de uitslag oneerlijk zou zijn, betreurt zij. Zij heeft intussen een schriftelijke rapportage gekregen van deze kandidaten. “We kunnen niet anders doen dan hun aanklacht serieus nemen en onderzoeken”, zegt Manohar.

Geen hertelling
Manohar benadrukt dat er helemaal geen sprake is geweest van een hertelling van het aantal uitgebrachte stemmen. “Binnen 72 uur hebben we alle stembussen en uitslagen binnengekregen. De verkiezing was dinsdag en woensdagavond hadden we alles binnen. Wat wij bijvoorbeeld opnieuw hebben moeten natrekken, zijn het alsnog goedkeuren van stembiljetten waar in een kiesdistrict er niet op alle kandidaten van dat district is gestemd. Deze briefjes waren onterecht ongeldig verklaard. De kiescommissie heeft deze briefjes opnieuw beoordeeld. Een andere tegenvaller die de verkiezing heeft belemmerd, is dat er op de dag van de verkiezingen op enkele stembureaus sprake was van stroomuitval.

“Wat ik de gekozen jongeren ernstig wil vragen, is om te letten op hun gedrag. Overal waar ze komen, moeten ze een voorbeeld zijn voor andere jonge Surinamers”, stelt Manohar. Zij hoopt dat de gekozen jongeren hun werk goed begrijpen. Het NJP is als adviesorgaan een forum waar het belang van de jongeren behartigd kan worden. De gekozen jeugdparlementariërs moeten binnen veertien dagen bewilligen. Hiervoor moeten zij een bewilligingsformulier inleveren op het secretariaat van de kiescommissie. Kandidaten die niet zijn gekozen voor het NJP, kunnen zitting nemen in de jeugddistrictsraad van hun kiesdistrict. Ook zij moeten hiervoor een bewilligingsformulier inleveren.

Wilfred Leeuwin

De namen van de 29 gekozen leden kunt u hier downloaden.
pdf-icon.gif Gekozen_leden_NJP.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May