'Kari Yu' geeft jongeren een tweede kans
14 Dec 2013, 10:00
foto
Ondertekening van het document door directeuren van diverse ministeries. (Foto: Raoul Lith)


Jongeren krijgen een tweede kans door het programma van de Pan American Development Foundation (PADF). 'Suriname Youth Development and Juvenile Justice Program' (KARI YU) is vrijdag gelanceerd in het gebouw van het Nationaal Jeugdparlement. Jongeren tussen 15 en 24 jaar krijgen een tweede kans. Er wordt samengewerkt met de overheid, ngo’s en het bedrijfsleven.

Het programma wordt in verschillende rondes uitgevoerd. In deze fase hebben vier organisaties een subsidie gekregen van in totaal U$ 300.000, die zij zullen investeren in de jeugd. Stichting Projecten, Stichting Cocon, Stichting Tana hebben elk een overeenkomst getekend met de PADF om een project te doen. Stichting My Future gaat twee projecten uitvoeren. In eerste instantie komen ongeveer 250 van de ‘kansarme’ jongeren in aanmerking om mee te doen, zegt Bianca Overeem, manager van PADF. Ze geeft aan dat het programma is uitgezet voor drie jaren. Het doel is dat aan het eind van het programma minimaal 2000 jongeren geholpen zijn aan banen.

Opleidingen
Er zullen verschillende opleidingen worden verzorgd. “Je hebt jeugdigen die opgeleid zullen worden in automontage en in beroepen die gelinkt zijn met de horeca. Het is een breed scala aan beroepen die de jeugd interesseert”, geeft Overeem aan. Naast trainingen worden ook stageplekken geregeld. “We hebben voorafgaand aan dit programma een onderzoek gedaan, naar welke de sectoren zijn die behoefte hebben aan menskracht. Op basis daarvan hebben we aanbevelingen gedaan aan de ngo’s om hun programma’s zodanig in elkaar te zetten dat het aansluiting heeft op de behoefte van de private sector”, deelt Overeem mee.

“Het is heel symbolisch dat we hier zijn in dit gebouw. We zijn allemaal hier gebracht omdat we verenigd zijn door en voor onze jeugd”, zegt de Amerikaanse ambassadeur Jay Anania. Hij is van mening dat alleen samen en via partnerschap het ‘Kari Yu' programma effectief kan werken.
Minister Ismanto Adna is blij dat verschillende instanties hebben beloofd zich in te zetten voor de jongeren. De directeuren van Onderwijs, Justitie, Arbeid en Sport- en Jeugdzaken hebben namens de overheid een memorandum of understanding getekend. Adna erkent dat de overheid de jeugd keuzes en alternatieven moet bieden.” Darryl Boetoe, voorzitter van het Jeugdparlement, vindt het uniek dat de ondertekening van zo een belangrijk programma in het huis van de jongeren vertegenwoordiging heeft plaatsgevonden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May