Kandidaten NJP vrezen oneerlijke uitslag verkiezingen
14 Dec 2013, 02:00
foto
Een groep jongeren protesteert tegen de gang van zaken bij de verkiezing van het Nationaal Jeugdparlement.


Ruim 35 kandidaten voor het Nationaal Jeugdparlement (NJP) uit vrijwel alle districten, vrezen dat de definitieve uitslag die zaterdag wordt bekendgemaakt, niet eerlijk zal zijn. Op een persconferentie vrijdag heeft de groep aangegeven dat het staatsbesluit en de regels die gelden bij de verkiezingen, niet zijn nageleefd. De groep overweegt een protestbrief te sturen naar de organisatie van de verkiezingen, maar meende nog voordat de officiële uitslag wordt bekendgemaakt, dit te moeten delen met de gemeenschap.

Volgens de kandidaten heeft de uitslag van de verkiezingen veel te lang op zich laten wachten, terwijl alle processen-verbaal al binnen zijn. Dinsdagavond, dicht tegen middernacht, zou Aniel Ghisaidoobe van de organisatiecommissie enkele kandidaten hebben aangegeven dat er een hertelling moet plaatsvinden. “Als er een hertelling plaatsvindt kan dat alleen betekenen dat alle processen-verbaal al binnen zijn. In het staatsbesluit staat aangegeven dat de uitslag wordt bekend gemaakt, nadat alle processen-verbaal binnen zijn. Het hoeft dan niet de officiële te zijn, maar er moet wel een voorlopige uitslag worden gegeven”, zegt Soraya Jhagroe, een van de woordvoerders van de groep.

Oneerlijke propaganda
De groep kandidaten vindt dat de samenleving recht heeft te weten dat er veel te veel fouten zijn gemaakt die voorkomen hadden kunnen worden. In veel gevallen zijn de regels uit het staatsbesluit niet nageleefd. De kandidaten vallen er allemaal over dat vanuit de organisatie van de verkiezingen volop en op een oneerlijke manier propaganda is gemaakt voor de zogeheten groep ‘Action Youth’ die tot de Nationale democratische Partij zou behoren.

De jeugdige kandidaten rapporteren op hun persconferentie dat in tegenstelling tot wat het staatsbesluit zegt, op onder andere het Lyceum nadat de stemming gesloten was, de telling achter gesloten deuren en gordijnen plaatsvond. In een ander geval werd ook in strijd met de regels de aanwezige kandidaten geweigerd na te trekken hoeveel kiezers op hen hebben gestemd. “Na de telling mag iedereen dat vragen, kandidaten en ook de kiezers. Bij de telling in het stemlokaal moeten de stembriefjes getoond worden en luidop worden voorgelezen. Dat is niet gebeurd. Als wij er om vroegen werd ons gezegd dat er geen verantwoording aan ons is af te leggen”, zeggen de kandidaten.

Konden niet stemmen
Ook wordt aangegeven dat op sommige scholen leerlingen pas aan het eind van de schooldag om 12.30 in de gelegenheid weren gesteld om hun stem uit te brengen. Dit, terwijl de stemlokalen op de scholen om 13.00 uur werden gesloten. Op een van deze scholen was er slechts één stembus. Op die scholen hebben jongeren hun stem niet kunnen uitbrengen. Jongeren die in het lokaal aanwezig waren op het moment dat het stembureau moest sluiten, werden niet in de gelegenheid gesteld hun stem uit te brengen.

De ontevreden kandidaten benadrukken niet tot een bepaalde politieke groep te behoren. “We zijn kandidaten van verschillende districten en hebben uit onszelf besloten deze persconferentie te houden. Zij zeggen het jammer te vinden dat de politiek zich heeft bemoeid met de verkiezingen van het NJP.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May