Ijsfabriek op water om vissers tegemoet te komen
12 Dec 2013, 08:00
foto
De nieuwe ijsfabriek van Cevihas. (Foto: Raoul Lith)


De eerste ijsfabriek boven water in Suriname is in gebruik genomen. De opening vond plaats op het terrein van de Centrale voor Vissershavens in Suriname NV (Cevihas) te Bethesda. Directeur Benz Abbas zegt dat er in zijn bedrijf efficiënt gewerkt wordt. “Door de ijsfabriek op het water te zetten komen we de vissers tegemoet. Het ijs wordt direct aangeboden in de boten via een slurf”, legt hij uit.


Op deze manier treedt er geen smeltverlies op, terwijl de houdbaarheid van de vis veel beter is. Er kunnen tegelijkertijd meerdere boten voorzien worden van ijs. De mogelijkheid bestaat ook dat er voertuigen op de steiger kunnen rijden.
Minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie merkt op dat er een stijgende trend te merken is bij export van vis. Hij zegt dat deze sector een belangrijke bijdrage levert aan het bruto nationaal product. “Vanaf 2010 tot en met de eerste helft van dit jaar is de exportwaarde toegenomen van 11 miljoen US dollars naar 17 miljoen US dollars”, deelt de minister mee. Volgens Abbas is de behoefte zichtbaar te merken. “In 2011 zijn zeventig Venezolaanse boten hier aangemeerd om ijs bij te vullen. We zitten voor dit jaar al boven de honderd”.

De oorspronkelijke fabriek voldeed niet meer. Deze was ouderwets en de vraag naar ijs is toegenomen. “In de oude fabriek werd het ijs eerst geschept in een baskiet. De mand werd in een kruiwagen gereden naar de steigers. Hierna werd deze uitgeladen en ging via een sleuf in de boten. Voor de visserij duurt dit proces veel te lang", legt Abbas uit. Ondanks er een nieuwe fabriek is blijft de oude gehandhaafd voor de lokale verkoop. De kosten voor het nieuwe project bedroegen US$ 500.000.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May