S’77 organiseert opnieuw Tori Battle in Tori Oso
11 Dec 2013, 04:00
foto


Tori Oso is woensdagavond het toneel van een battle tussen vertellers. Zeven vertelkunstenaars zullen strijden om de titel Toriman of Toriuma 2013. Het is de tweede keer dat dit evenement is georganiseerd door Schrijversgroep '77. De toeschouwers zullen door stemming bepalen wie de winnaar wordt.

De avond wordt om 19:30u geopend door Andy Plak met welkom, instructies en voorstellen van de kandidaten. Het verdelen van de stembiljetten zal dan plaatsvinden. De vertellingen zijn van 19:45 tot 21:30 uur. Daarna worden de stembiljetten opgehaald en in de stembus geplaatst. De openbare telling van de stemmen is om 22.00 uur en een kwartier later vindt de prijsuitreiking plaats.
De winnaar krijgt SRD 250. “Hoewel het niet om het geld gaat, - de fun en de tori zijn het belangrijkste”, benadrukt de S’77. Aan de bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd om de organisatiekosten te helpen dragen.

De toriman en toriuma
Nowilia Tawjoeram is lerares Engels en kenner van de inheemse cultuur. Zij schreef onder meer een boek om Caraibs te leren spreken. Zij heeft eerder meegedaan aan vertelevenementen in Guyana en Frans Guyana. Jorobodjie (piai) is een spirituele verteller. In het dagelijkse leven is hij verbonden aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL).

“Literaire klusjesman” Guillaume Pool is oprichter van de Bukutoribibliotheek op Flora. Hij is gastdocent Vertelkunde op het IOL en organiseert elk jaar samen met Hilli Arduin vertelactiviteiten. Frits Wols is ex-voorzitter van S’77. Hij vertelt in het Sranan, Engels en Nederlands.

Sombra staat vooral bekend om zijn voordracht van gedichten, maar ook als storyteller is hij geen onbekende. Hij vertegenwoordigde Suriname als storyteller in Zuid-Afrika, Guyana, Frans Guyana en Nederland. Don Walther is gepensioneerd hoogleraar economie. Hij had als kind een oom die beroepshalve verhalen vertelde op dede oso's. Deze oom oefende op de kinderen. Zo hoorde Don Walther in zijn jeugd heel wat Anansitori en Hindostaanse verhalen. De laatste verteller is VOZ. Hij wordt de verrassing van de avond, zegt S'77.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May