Obama prijst rijke historie van Mandela
10 Dec 2013, 10:10
foto
Meer dan honderd regeringsleiders en voormalige staatshoofden wonen de herdenkingsdienst bij. (Foto: AP)


Tienduizenden Zuid-Afrikanen zijn met tientallen wereldleiders bijeengekomen voor de nationale herdenking voor oud- president Nelson Mandela. De dienst wordt voor een luidruchtige menigte wordt gehouden in het FNB stadion in Johannesburg.

De Amerikaanse president Barack Obama zei dat Mandela een "reus van de geschiedenis" was. "De wereld dankt u voor het delen van Nelson Mandela met ons," voegde hij eraan toe. De voormalige Zuid-Afrikaanse president overleed donderdag op, 95-jarige leeftijd.

Landelijk wordt een aantal herdenkingen gehouden in aanloop naar de begrafenis op zondag. Ook president Desi Bouterse woont de dienst bij. De herdenkingsdienst is één van de grootste bijeenkomsten van internationale hoogwaardigheidsbekleders in de afgelopen jaren. Even werd gevreesd dat er mensen weggestuurd zouden worden, maar de zware regen heeft ervoor gezorgd dat delen van de stadion met een capaciteit van 95.000 leeg zijn.

De dienst die een uur te laat begon, is aangevangen met het volkslied. De ceremoniemeester zei dat Mandela’s lange wandeling voorbij is “...en hij kan eindelijk rusten.” Vervolgens zijn de interreligieuze gebeden begonnen.
De eerste spreker, vriend en collega gevangene te Robbeneiland Andrew Mlangeni, zei dat Mandela hoop had geschapen toen er geen was. Drie van Mandela’s kleinkinderen vervolgden de dienst met loftuitingen.

'Nooit meer een gelijkwaardige'
De toespraak van Obama leidde tot een enorme gejuich. Hij zei: “Het is moeilijk om een man te loven, ... hoe veel moelijker is dat niet om dat te doen voor een reus van de geschiedenis die de natie heeft bewogen naar rechtvaardigheid.”
Hij sprak over hoe het voorbeeld van Nelson Mandela hem “op een onwaarschijnlijke reis zette die mij vandaag hier brengt". Obama zei: “We zullen nooit meer een gelijkwaardige van Nelson Mandela zien. Hoewel ik altijd onder het niveau van Madiba zal zijn, maakt hij dat ik een beter mens wil zijn."

In zijn toespraak zei secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki - moon zei dat er "verdriet is over een machtig verlies en de viering van een machtig leven". Hij zei: “Zuid-Afrika heeft een held verloren, hij heeft een vader verloren ... Hij was één van onze grootste leraren. Hij onderwees door bijvoorbeeld. Hij offerde zo veel en was bereid alles wat hij had op te geven voor vrijheid en democratie..."

Veel mensen stonden enkele uren in de regen te wachten om toegang te krijgen tot het stadion. De menigte zong en danste, stampten met hun voeten. In het stadion hing een sfeer van een politieke bijeenkomst. In plaats van de regen te zien als een demper, hebben velen in Zuid-Afrika het toegejuicht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May