2e Open Brief aan President Bouterse
10 Dec 2013, 08:00
foto


(Dinsdag 10 december 2013 – Dag van de Mensenrechten)

Geachte President Bouterse,

Het geweten is het meest waardevolle waar wij mensen over beschikken.
Dit geweten, ook wel als ‘het bewustzijn’ aangeduid, vertelt over de confrontatie van de pure ethische zuiverheid met de praktische situaties en handelingen waar wij onszelf aan bloot hebben gesteld. Het vertelt over de wijze waarop deze mens met waarden en normen is omgegaan en omgaat.
Soms is het de stem van het goede in ons, soms is het de nachtmerrie van het kwade.
Om goed te kunnen functioneren hebben mensen een rein geweten nodig.
Het is de moeite waard om hierbij stil te staan en uzelf daar enkele vragen over te stellen.

Hoe Rein is uw geweten? Welke momenten van Zelfreflectie maken u onrustig?
Welke Schuld heeft u uitstaan? En aan hoeveel personen is dat? En hier wordt niet alleen schuld in geld mee bedoeld. Nee Schuld met een hoofdletter.
En welke Boete moet u doen? Heeft u daarover nagedacht?
Wordt u er onrustig van?

U gaat nu naar Zuid-Afrika om de grote Nelson Mandela de laatste eer te bewijzen. Ik bewonder u hierin, dat u eindelijk eens niet laf heeft gehandeld door iemand anders af te vaardigen, maar ervoor gekozen hebt om zelf te biecht te gaan.
Want u beseft toch wel dat wanneer een van de notoire mensenrechtenschenders van Suriname besluit om bij de begrafenis van de grootste beschermer van mensenrechten aanwezig te zijn, dat u feitelijk uw zeer bezwaarde geweten aan deze grote ziel blootlegt.

Want grote zielen zijn en blijven aanwezig. Zijn bewustzijn, zijn ziel, welke onvergankelijk is, zal tot u doordringen en u aanspreken op uw verantwoordelijkheden. Op uw Daden. Op uw Schuld. Op uw Geweten.
Hij zal u prikkelen tot Boetedoening.

Opnieuw krijgt u een geweldige kans om afstand te nemen van alle daden die uw geweten bezwaren en u al zo lang verwijderd houden van beschaafdheid en altruïsme.
Een eerste kans, u aangereikt in mijn 1e brief van 4 april 2012 heeft u helaas voorbij laten gaan.

Maar het geluk is met u. Immers, het verscheiden van Nelson Mandela zou zomaar onze Surinaamse natie kunnen helpen aan een verschoonde President. Een echte leider die dit land na terugkeer helemaal weer op de rails van waarden en normen weet te sturen. Die de straffeloosheid, de rechteloosheid en al die andere narigheid volledig gaat corrigeren.
En die vooral eindelijk het oprechte Rolmodel voor onze jonge Surinamers wil en kan zijn.

Maar dan moet uw geweten nog een heel klein beetje zuiverheid over hebben. In voldoende mate opdat u zich bewust wordt van de grote stap die u zult moeten nemen naar zelfreflectie om van daaruit te willen luisteren naar de grootheid van de persoon en daden van Mandela.
U kunt uw land en volk meer dan ooit ten dienste zijn door uzelf volledig en vol overgave te richten op de wijze waarop deze grote mens vrede, verdraagzaamheid, liefde en mededogen heeft ontwikkeld, gekoesterd en uitgedragen. Hoe hij wrok afwees en verdraagzaamheid stimuleerde.
Zichzelf heeft weten weg te cijferen. Een oprechte vader des vaderlands bleek te zijn voor allen en vooral voor de kinderen. Geen angst had voor gevangenschap, maar daar juist veel kracht en wijsheid heeft kunnen ontwikkelen.

President Bouterse: Komt u terug naar Suriname als de echte leider waar Suriname recht op heeft en trots op mag zijn.
En u zult de geschiedenis ingaan als de meest moedige President en Surinamer.

Maar dan zult u wel uw geweten moeten aanspreken…

Henri Behr
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May