Herdenkingsdienst: Ondanks Amnestiewet hoop niet opgeven
09 Dec 2013, 00:00
foto
Tijdens de herdenkingsdienst van de slachtoffers van 8 december 1982 in de Alfonskerk werden de nabestaanden moed ingesproken. (Beeld: René Gompers)


31 jaar na de moorden op 8 december 1982 hebben nabestaanden van de vijftien slachtoffers nog steeds geen antwoorden gekregen op vele vragen. Zij zagen hun kans op gerechtigheid de grond ingeboord met de aanname van de amnestiewet in 2012 die alle verdachten, onder wie hoofdverdachte, president Desi Bouterse, vrijwaart van strafvervolging. In de Alfonskerk zijn op zondag de 15 vermoorde mannen herdacht en werden de nabestaanden aangemoedigd om niet op te geven. 'Anker van de hoop' is het thema geweest van de herdenkingsdienst.

Betty Goede, voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) lichtte het thema toe. "We moeten de mensen laten inzien dat we met ons allen het anker vormen en dat we positief moeten blijven dat er ooit gerechtigheid komt. Niet alleen in het geval van 8 december 1982 maar ook in andere zaken zoals de Moiwana case dat maar niet uitgevoerd wordt." De OGV heeft vanaf 1980 tot 1991 ruim 150 gevallen van mensenrechtenschendingen geteld. Verschillende geestelijken brachten een boodschap van hoop. Aan de hand van heilige teksten en praktische voorbeelden werd duidelijk gemaakt dat ongeacht lange wachttijden het recht uiteindelijk zegeviert. "Apartheid had ook een wettelijke grondslag. Dat is ook overwonnen. Laten we standvastig zijn."

Kunnen niet wanhopen
Joyce Williams verzorgde een presentatie over de amnestiewet en de gevolgen van de aanname ervan. "De wet is opgelegd, omdat het ondanks hevige morele en juridische protesten toch is aangenomen. De Trias Politica is doorbroken, de grondwet is aangetast. Het recht op informatie en op de waarheid is de samenleving ontnomen", stelde Williams. "We kunnen niet wanhopen, omdat het onze morele verplichting is om te blijven herinneren aan het onrecht van 1982. Je kunt de geschiedenis niet romantiseren met de revolutie en de verworvenheden daarvan. Jongeren moeten ook weten wat er allemaal gebeurd is rond die tijd."

Sunil Oemrawsingh, voorzitter van Stichting Herdenking 8 December en Robert Hewitt, voorzitter van de mensenrechtenorganisatie Allied Collective, deelden mee dat "alle mogelijkheden nationaal en internationaal aangewend zullen worden om het recht te vinden." Oemrawsingh gaf aan dat gewacht wordt op uitspraak van de rechter in de zaak van Edgar Ritfeld die tegen de amnestiewet procedeert. Ritfeld wil er niet onder vallen en dat vonnis zal bepalend zijn voor de strategie meldt Oemrawsingh.

Hewitt deelt mee dat zijn organisatie een zaak heeft ingediend tegen de Staat Suriname bij de Inter American Commission on Human Rights. Hewitt vindt dat De Nationale Assemblee niet bevoegd was om de amnestiewet door te drukken. "Er moest een referendum gehouden worden. Wetten die worden aangenomen moeten in overeenstemming zijn met de nationale en internationale regels. De amnestiewet is dat niet."

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May