Essed: Amnestiewet blijkt totaal niet te werken
08 Dec 2013, 00:00
foto


Op 8 december zullen zoals elk jaar de vijftien slachtoffers van 8 december 1982 worden herdacht. De Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV) houdt in de Alfonskerk een herdenkingsdienst. De Stichting 8 December brengt een bloemenhulde bij het nationaal monument Bastion Veere in het Fort Zeelandia. Tijdens de herdenkingsdienst zal stil worden gestaan bij de impasse waarin het 8 december strafproces is geraakt na de aanname van de amnestiewet.

Hugo Essed, een van de juristen die de nabestaanden bijstaat, zegt aan Starnieuws dat er een complete stagnatie is. Nadat de Krijgsraad de vervolging heeft geschorst in mei 2012 hebben twee verdachten verzocht het proces definitief stop te zetten. De Krijgsraad heeft de verzoeken afgewezen. "Maar er ligt ook een hoger beroep tegen het vonnis van de Krijgsraad waarbij de vervolging is geschorst. Eén verdachte is in beroep gegaan tegen die schorsing, omdat hij juist wil dat hij normaal berecht wordt en wordt vrijgesproken. Het Hof kan maar niet tot een uitspraak komen en het is niet te hopen dat ook in dit geval het Hof beschuldigd wordt aan rechtsweigering te doen", merkt Essed op.

Geen ondersteuning OAS
Ook de wetgevende macht zit met de Amnestiewet in de maag, meent Essed. Hij verwijst naar het assembleelid André Misiekaba, een van de initiatiefnemers van de Amnestiewet, die zei dat de instelling van de waarheidscommissie toch meer tijd vergt dan gedacht was. "Daarmee verhult hij dat die instelling volledig is vastgelopen, mede op het uitblijven van ondersteuning door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Er is slechts een 'fact finding missie' naar Suriname geweest, maar de OAS heeft verder geen bemoeienis met de waarheidscommissie.

"Maar ook de wet op het Constitutioneel Hof, die de Amnestiewet zou moeten toetsen, is voorlopig on hold. Men zit echt met de handen in het haar, want die Amnestiewet heeft meer problemen veroorzaakt dan men dacht op te lossen. Die wet werkt juridisch niet, politiek niet, maar ook maatschappelijk niet. De verdeeldheid in de samenleving bereikt helaas langzaam een kookpunt, omdat uit de hoek van de moordenaars eenieder die tegen amnestie is tot landverrader wordt bestempeld. Hoe lang gelooft het volk dat nog", vraagt Essed zich af.
Essed meent signalen voor een kentering te zien en acht het niet uitgesloten dat nog in deze regeerperiode er zich een meerderheid in het parlement vormt vóór intrekking van de Amnestiewet. "Zelfs binnen de NDP komen steeds meer rechtgeaarde Surinamers tot het inzicht dat de Amnestiewet slechts het vege lijf van één man moet redden ten koste van een verscheurde samenleving", stelt Essed.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May