Lachman hekelt schenden van privacy in Nickerie
06 Dec 2013, 09:00
foto
Assembleelid Premdew Lachman (Nieuw Suriname)


Het assembleelid Premdew Lachman (Nieuw Suriname) vindt het erg dat zijn privacy is geschonden bij de uitreiking van grondbeschikkingen in Nickerie. Er zijn mededelingen gedaan dat hij beschikkingen van zes percelen heeft ontvangen. De parlementariër beklaagt zich hierover in een schrijven aan assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Hij deelt mee dat vaak via de media op een onethische manier politiek wordt bedreven.


Lachman vraagt zich af waar de grens is, want de situatie wordt volgens hem erger en erger. Hij wil duidelijkheid hebben "of de burgers van Nickerie geen recht op privacy hebben? Kunnen er in Nickerie steeds mensen publiekelijk worden beledigd, de goede naam van iemand schaden is nu een geaccepteerde handeling geworden? Is Nickerie een district zonder waarden en normen?", vraagt hij.

Het assembleelid beseft dat hij een publiek figuur is en dat hij daardoor in de schijnwerpers staat. Daar heeft hij in beginsel geen probleem mee. Wat hij onacceptabel vindt is dat de privacy van burgers geschonden worden. "Persoonlijke informatie wordt via de media openlijk besproken zonder een reden van algemeen belang. Dit is onacceptabel. Als deel van de overheid heb je beschikking over persoonlijke informatie van burgers, maar dit wil niet zeggen dat je deze voor politieke doeleinden openbaar moet maken. Zonder een algemeen belang, zonder toestemming van een persoon mag een overheidsfunctionaris, en ja zelfs een normale burger de informatie niet openbaar maken. Het recht op privacy van en persoon moet worden gerespecteerd", betoogt Lachman.

Bescherming nodig

"Het feit dat ik grond heb geërfd van mijn vader is een privé aangelegenheid. Het is geen overheidsgrond dat ik op mijn eigen naam heb aangevraagd, het is geen overheidsgrond dat ik gratis heb gekregen, en het is zeker geen gestolen grond. Het is mijn erfenis, de nalatenschap van mijn vader wat hij heeft opgebouwd door hard te werken. Ik vraag mij af waarom deze informatie publiekelijk moet worden gedeeld met het volk?", stelt het assembleelid. Hij vraagt zich af of de informatie van alle driehonderd burgers die grondpapieren hebben ontvangen, via de media besproken zal worden.

Privé en overheidssfeer moeten gescheiden blijven, vindt Lachman. Iemand publiekelijk beledigen en uitschelden is tegenwoordig de normaalste zaak in Nickerie geworden. "Elke overheidsfunctionaris moet zich gedragen volgens de algemeen aanvaarde wet en regelgeving, de waarden en normen. Wanneer dit niet gebeurd, is het ook aan de overheid om deze te corrigeren. Vooral wanneer een parlementariër immoreel aan het handelen is, is het vooral aan het parlement om deze te corrigeren. Elke volksvertegenwoordiger moet het volk respecteren en niet het omgekeerde: beledigen, uitschelden, zijn rechten schenden en onethisch handelen. Heeft een persoon iets tegen de wet of regelgeving gedaan dan zijn er instanties waar dit gedrag wordt aangegeven. Nickerie is geen wild west waar alles door bepaalde personen in het openbaar wordt besproken, beoordeeld en veroordeeld", spuugt Lachman zijn gal in een schrijven aan Simons.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May