Fransen trainen militairen Nationaal Leger in gevechtsschieten
05 Dec 2013, 20:00
foto
Cursisten van het Nationaal Leger poseren met twee Franse trainers aan het einde van een achtdaagse training. (Foto: Edward Troon)


Een tiental militairen van het Nationaal Leger (NL) heeft woensdag een achtdaagse training in gevechtsschieten afgesloten in de Ayoko kazerne. “Deze training is verzorgd door drie instructeurs van het Detachement Instructions Operationel (DIO), een opleidingseenheid van het Franse leger”, zegt NL-hoofdinstructeur Edward Tsai A Woen aan Starnieuws.

Tsai A Woen verduidelijkt dat de Franse ‘Instructie in het gevechtsschieten’ uit vijf modules bestaat die verschilt van de Surinaamse elementaire algemene opleiding. “In deze training hebben de Fransen alles gecombineerd van wat ze tijdens hun oorlogen hebben meegemaakt in Afrika, Irak en Afghanistan.“

Geen eenrichtingsverkeer
Adjudant Jerome Poma, pelotonscommandant van de Franse instructeurs geeft aan dat de Surinaamse manschappen in het begin heel erg hebben moeten wennen aan de andere wijze van schieten. Desondanks zijn zij door intensief oefenen geslaagd voor de eerste twee modules. Sergeant Fabian Timpico, één van de tien cursisten, zegt hierover: “Het zijn dingen die we eerder hebben gedaan, maar het is nu met die Fransen iets professioneler, want zij zijn hier meer mee bezig”. De onderofficier merkt op dat buitenlandse trainers veel werken met persoonlijk opgedane ervaringen in gevechtssituaties. “Maar het is geen eenrichtingsverkeer, want de Fransen beheersen het AK-geweer niet, terwijl wij dat wapen kennen als onze broekzak”, zegt Timpico trots.

De Franse defensie attaché, luitenant-kolonel Thierry Lopez voegt eraan toe dat “manschappen van beide defensie organisaties vaker met elkaar zullen samenwerken, omdat we een gezamenlijke grens hebben. Door met elkaar te trainen weten we wat we samen kunnen doen. Dat is van groot belang in gevechtssituaties, maar nog belangrijker bij rampen en reddingsacties”.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May