Sasur blijft mogelijkheden zoeken om te functioneren
05 Dec 2013, 06:00
foto
Managers die deelnemen aan de training van ACCS op Jamaica. In het midden de directeur van Sasur, Madhavie Gangapersad.


De Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) woont van 2 tot 6 december een training bij op Jamaica, bestemd voor lidorganisaties van de Association Caribbean Copyright Societies (ACCS). Deze training heeft te maken met een nieuw in te voeren software voor de dagelijkse werkzaamheden van de organisatie, namelijk het online administreren van muziekgegevens, de inning en uitkeringsprocessen.

Sasur beschikt nu niet over een ministeriële beschikking om conform de Surinaamse auteurswet als bemiddelingsbureau te mogen optreden. Prim Ramlal, voorzitter van Sasur, zegt aan Starnieuws dat het jammer is dat de overheid zonder enige constatering van overtreding van regels, die nota bene door haar is aangeboden aan Sasur, de beschikking illegaal heeft ingetrokken. Volgens Ramlal is er geen sprake van goede (belangen) afweging en correcte communicatie jegens Sasur geweest. Dit levert Suriname volgens hem imagoschade op terwijl de schade aan rechthebbenden steeds oploopt ook vanwege de langdurende rechtszaken hierover. "Sasur beschikt nog steeds als enige organisatie in Suriname over het wereldrepertoire (inventaris), terwijl haar ministeriële toestemming (winkelvergunning) is ingetrokken", merkt Ramlal op.

Sasur gaat verder

Ramlal merkt op dat de intrekking van de beschikking Sasur niet tegenhoudt om haar overige afspraken met lokale en internationale rechthebbenden na te komen. Hij benadrukt dat auteursrecht een mensenrecht is. In afwachting van de rechterlijke uitspraken van processen tegen de Staat, kijkt Sasur uit naar mogelijkheden om de bemiddeling ook op andere wijze te doen verlopen.

"In heel Caribisch Gebied (Caricom) en Zuid-America (Unasur) staat de markt op dit gebied open voor NGO’s. Alleen in Suriname probeert de overheid hier beperkingen op te leggen. Maar Sasur heeft hoop. In een zich steeds liberaliserende wereld verwacht zij dat beleidsmakers hun fouten zullen inzien en corrigerend zullen optreden, opdat Suriname niet langer uitgesloten hoeft te blijven in de wereld en af moet van de piratenstaat imago", stelt Ramlal.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May