Suriname ontbeert markt voor lange financiering
02 Dec 2013, 14:30
foto


De wenselijkheid tot het tot ontwikkeling brengen van een markt voor lange financiering in Suriname is de thesis die Marcel van Cooten vandaag zal verdedigen voor zijn mastergraad. Van Cooten toont aan dat onze commerciële banken zich nog steeds goeddeels bewegen op het formeel korte segment van de deposito- en kredietmarkt.

Daardoor en door hun gematigd risicoprofiel in relatie tot hun winstdoelstelling zijn zij noch in staat noch bereid voldoende langetermijnkredieten te verstrekken aan innovatieve kleine en middelgrote ondernemingen die niet direct geheel voldoen aan de strikte commerciële kredietvoorwaarden.

Stimulering van in de kern gezonde en levensvatbare ondernemingen door uitbreiding van de toegang tot het langlopende bankkrediet is echter van belang om op termijn een extra impuls te geven aan de economische groei en aan de zo gewenste diversificatie van de productiestructuur. Bereiking van dit doel vereist de formulering en uitvoering van een samenstel van zowel private als publieke beleidsmaatregelen. In de thesis wordt hieraan ruime aandacht besteed.

Verbetering kredietwaardigheid
Zo wijst Van Cooten op het belang van het versneld doen evolueren van de commerciële banken tot volwassen algemene banken die meer formeel lange intermediaire diensten aanbieden. De internationale tendensen volgend, valt voorts te overwegen de Nationale Ontwikkelingsbank Suriname N.V. om te vormen tot een volwaardig public-private partnerschap; dit mede in het kader van de voorgenomen herstructurering van de staatsbanken. Samenvoeging van het beheer van financieringsfondsen van de overheid en kanalisering van ontwikkelingsgelden door tussenkomst van een effectief en efficiënt opererende ontwikkelingsbank kunnen evenzeer vruchten afwerpen.

Ondernemers zullen tegelijkertijd dienen te werken aan verbetering van hun kredietwaardigheid, onder meer door opvoering van de kwaliteit van hun management en concurrentiekracht, concludeert van Cooten. Hij zal zijn masteropleiding ‘Macroeconomic Analysis and Policy’ afronden aan het Institute for Graduate Studies and Research. Zijn thesis is ‘het tot ontwikkeling brengen van een markt voor lange financiering kan bijdragen tot bevordering van de ontwikkeling van innovatieve kleine en middelgrote bedrijven en tot versnelling van de economische groei.’

R.A. Somaroo en E.J. Muller die over ruime bancaire ervaring beschikken hebben het afstudeerproject van Van Cooten begeleid. In de examencommissie zitten onderdirecteur van het IGSR, S. Venetiaan en Anthony Caram, coördinator economische masteropleidingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May