Simons wil deze maand beginnen met begrotingsbehandeling
02 Dec 2013, 06:00
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Simons


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons hoopt deze maand te kunnen beginnen met de behandeling van de begroting voor 2014. Eerst zal zij de 'begrotingssloten' behandelen. Het is een grondwettelijk vereiste dat verantwoording wordt afgelegd over hoe de bedragen die begroot zijn, door de regering zijn besteed en hoe het tekort is gefinancierd. Simons heeft jarenlang er op gehamerd om 'de sloten' op tijd te ontvangen.

Simons zegt aan Starnieuws dat nu het begrotingsslot van 2011 binnen is en dat is op tijd. Dit is een mijlpaal. Door de sloten te behandelen, is er meer informatie over de inkomsten en uitgaven. Dit inzicht kan gebruikt worden bij de begrotingsbehandeling. De assembleevoorzitter verwacht dat er een structurele verbetering van het financiële systeem mogelijk is. Er is hierover een workshop gehouden en deskundigen zijn bezig met inventarisaties.

Begrotingen afstemmen op elkaar
De begrotingssloten zijn steeds achteraf aangenomen, waarbij van de wet moest worden afgeweken. Nu worden de 'sloten' door de vaste assembleecommissie van het ministerie van Financiën bestudeerd. Deze week zal Simons meer informatie hebben van de commissie, waardoor de behandeling kan worden gepland.

Hoewel Simons blij is met de vooruitgang die wordt geboekt, zegt zij "we zijn er nog lang niet. Onze financiële administratie is van dien aard dat we niet gewend zijn de begrotingen van verschillende jaren op elkaar af te stemmen. Deze zaken zullen worden meegenomen in de voorstellen die door de werkgroepen worden geformuleerd'.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May