Fragment komeet Ison overleeft omwenteling om de zon
02 Dec 2013, 02:00
foto
De Ison komeet op 28 november: begin van de omwenteling om de zon.


Wetenschappers van de NASA hebben vastgesteld dat een deel van de komeet Ison de omwenteling om de zon het heeft overleefd. Het gigantische hemellichaam van stof en ijs met een doorsnede van naar schatting 2 km, was ten dode opgeschreven op een afstand van 1.2 miljoen km en hitte van 2000 graden Celsius. Vanuit het NASA zonne-observatorium is een vage vlek (fragment) van de komeet nog te zien. De staart en een deel van de kern zijn verdampt.

Astronomen zijn verrast en blij met deze beelden, maar stellen dat na een paar dagen meer van dit schouwspel te zien zal zijn. Ook volgens het Europees Ruimte Agentschap (ESA), is een klein deel van de kern intact gebleven. Astronoom Battams voorspelt dat de komeet over een paar dagen zal ophelderen en schitteren in het heelal. In de week voor Kerst zal de ster van Bethlehem te zien zijn in het oosten vóór zonsopkomst.

De volgende komeet die ons zonnestelsel zal aandoen is over elf maanden bij de rode planeet Mars. De komeet zal op een afstand van 100.000 km deze planeet naderen. In 2031 zal een komeet van dichtbij de aarde passeren. Wat de gevolgen van deze komeet voor de aarde zal zijn, moet nader worden bestudeerd. Volgens het zonne-observatorium van de NASA zal binnenkort de ompoling van het magnetisch veld van de zon plaatsvinden, dat gepaard zal gaan met de zone vlekken cyclus en het El Niño-effect op aarde, de opwarming van de Grote Oceaan en een periodieke klimaatsverandering.

De Geografen Vereniging Suriname.
Hein Raghoebar M.Sc.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May