'Suriname kan met Thorium goedkoopste aluinaarde maken'
01 Dec 2013, 14:00
foto


Suriname kan met Thorium (kernenergie) de goedkoopste aluinaarde in de wereld maken. Dit vindt Remond Pahladsingh, die op uitnodiging van de Kenniskring dinsdagavond een lezing houdt over 'de toekomst van de energievoorziening' in het Lalla Rookh-gebouw. Hij zal zijn visie geven over de internationale en nationale verwachtingen op energiegebied.

De panelleden Lothar Boksteen en Samuel Mehairjan zullen ook hun bijdrage leveren aan het onderwerp. Zij zullen zich vooral richten op de toekomstige energieplanning van Suriname en de strategische aanpak die nodig is.
Pahladsingh geeft een schot voor de boeg. Enkele feiten die de vraag oproepen waarom Thorium (nog) niet gebruikt wordt: India (kolen en olie per jaar 200 miljard dollar; met Thorium 16 miljoen per jaar), Saudi Arabië (olie per jaar 60 miljard dollar; met Thorium 4 miljoen per jaar) en de VS (kolen en olie: 1000 miljard (triljoen) per jaar; met Thorium 80 miljoen per jaar) geven aan dat de wereld aan een energietransitie toe is. Een nieuwe energiebron moet dus komen om de wereld economie verder te laten groeien, meent Pahladsingh.

De Thorium-discussie is heel actueel geworden en het is historisch bewezen dat doorbraak technologieën veel werkgelegenheid en veel arbeidsplaatsen opleveren hetgeen Suriname erg hard nodig heeft, stelt Pahladsingh.
De inleider is geboren in Nickerie. Hij heeft zich jarenlang georiënteerd op het energievlak en levert internationaal zijn bijdrage aan energie ontwikkelingen in diverse landen. Hij heeft diverse artikelen geschreven in internationale bladen en tijdschriften en heeft presentaties gehouden in verschillende landen in de wereld. Pahladsingh vindt dat Suriname heel snel moet handelen om de economie een boost geven. Hij wijst er op dat voor industrialisatie en vooral werkgelegenheid goedkope energie een vereiste is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May