Vp Ameerali krijgt uitleg over decentralisatie op Jaarbeurs
30 Nov 2013, 17:00
foto
Vicepresident Robert Ameerali luistert naar de uitleg van de directeur van het decentralisatieprogramma DLGP, Bas Ahmadali. In het midden KKF-voorzitter Henk Naarendorp. (Foto: BIC Wanica)


Directeur Bas Ahmadali van het Decentralisatieprogramma (DLGP) heeft het op prijs gesteld dat vicepresident Robert Ameerali een bezoek bracht aan zijn stand op de Jaarbeurs. Ahmadali heeft de gelegenheid aangegrepen om enkele zaken onder de aandacht van de vp te brengen. "Wij hebben geen ruzie, we vechten voor een goede zaak, ieder op zijn manier, vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid met respect voor elkaar", zegt Ahmadali aan Starnieuws. Hij heeft er kritiek op dat wetsproducten die hij allang ingediend heeft, niet van de grond komen.


Ahmadali heeft onder de aandacht van de bewindsman gebracht welke de beste producten zijn die de centrale overheid via decentralisatie aan de gemeenschap te bieden heeft.
- Het Wide Area Net Work, waarop alle districten via hun servers zijn aangesloten, zorgt voor distributie van overheidsdiensten die bij de centrale overheid zijn geconcentreerd naar de districten en de ressorten, ja zelfs naar de smartphone van elke burger, zo, dus, letterlijk tot in de zakken van de mensen. Het netwerk is ter beschikking van alle ministeries om er gebruik van te maken, en niet iets van de districten alleen.

Ahmadali vroeg de vp te kijken naar de foto's en beelden op de monitor en in een brochure, waardoor hij kan zien hoe de capaciteit is gebouwd. "De
districten bestraten wegen, de districten leggen betonnen goten, 70 jaar
onderhoudsvrij (wat het ministerie van Openbare Werken niet eens doet), de districten ontwateren zelf hun woongebieden, de districten bouwen hun eigen markten, de districten zorgen voor eigen vuilophaal, zaken waar de centrale overheid geen omkijken naar heeft", legde de DLGP-directeur uit.

Transparantie
De kracht van burgerparticipatie en transparantie werd ook aan de orde gesteld door Ahmadali. Declaraties van aannemers worden in het openbaar op grootscherm behandeld. Contracten worden onder een tent of een boom ten overstaan van het volk en de media getekend. Werk kan dan direct beginnen. Burgercomités ondersteunen en werken samen met de directie.

Als de regering de twee fiscale wetten naar het parlement stuurt en deze
goedgekeurd worden, betekent het dat het ministerie van Financiën 20 tot 30 miljoen jaarlijks kan besparen, doordat hij deze bedragen niet hoeft over te maken naar de districtsfondsen. Een grotere uitkomst van financiële decentralisatie is ondenkbaar. Ahmadali zegt dat de vp met nog wat vragen zit, maar hij is bereid om een toelichting te geven op zijn kabinet.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May