Actiecomité wil uitbetaling achterstallige Surland-lonen
30 Nov 2013, 03:00
foto
Sieuwraj Baidjoe


Betaling van de achterstallige lonen is wat het ‘Actiecomité redt Surland Nickerie’ wil van president Desi Bouterse. In een brief aan het staatshoofd vraagt Sieuwraj Baidjoe, voorzitter van het comité dat de president het daarheen leidt dat de uitbetaling plaatsvindt voordat het bedrijf wordt geprivatiseerd.

Baidjoe wijst erop dat de arbeiders gebundeld in het comité zich voor de gek gehouden voelen door opeenvolgende regeringen. Surland NV is in april 2002 als gevolg van een vakbondsactie gesloten. Het bedrijf is 7 maanden later weer opgestart met nieuwe arbeiders, waarbij zo’n 2.500 mensen direct en indirect brodeloos waren gemaakt.

In 2004 is een klein gedeelte van de achterstallige lonen uitbetaald, zegt Baidjoe. “Het leek wel een bedrag dat gewoon uit de lucht was gegrepen, want er was niet eens een specificatie aangegeven.” De arbeiders waren verplicht voor ontvangst hun handtekening te plaatsen op een formulier waarin was aangegeven dat vanaf die datum zij geen tegoeden meer hebben bij het bedrijf en dat ze per die datum met ontslag zijn. “In principe heeft men misbruik gemaakt van de zelf gecreëerde situatie en daarna de gemoederen gesust met een korrel. Eerst een paar jaren brodeloos maken en daarna toeslaan.”

De comitévoorzitter zegt dat president Bouterse tijdens de politieke propaganda voorafgaand aan de verkiezingen van 2010 zelf had aangegeven dat als de NDP in het machtscentrum zou komen, de achterstallige lonen zouden worden betaald. “Er zijn mensen die daar 30 en 40 jaren hun krachten hebben gegeven en tot nu toe geen pensioen ontvangen,” weet Baidjoe. “Er werd ook elke maand een bedrag verplicht ingehouden van elke arbeider voor het begrafenisfonds.Niemand weet wat er met die gelden is gebeurd” Hij hoopt dat er spoedig een beslissing wordt genomen en dat zaken goed worden onderzocht. “En u uw belofte naar deze groep mensen toe in deze regeringsperiode nog nakomt,” besluit Baidjoe zijn brief aan president Bouterse.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May