Hernandez wint, Honduras in onzekerheid
28 Nov 2013, 08:00
foto
Juan Hernandez is de winnaar geworden van de presidentsverkiezingen in Honduras. (Foto: AFP)


Het verkiezingstribunaal in Honduras heeft Juan Orlando Hernandez officieel uitgeroepen tot de winnaar van de zondag gehouden verkiezingen. De bekendmaking komt te midden van aanhoudende beschuldigingen van fraude. Tegenkandidaat Xiomara Castro vindt dat zich ongeregeldheden hebben voorgedaan bij de stembusgang.

Met 81,5% van de stembureaus geteld woensdag, was 35,88% van de stemmen voor de conservatieve Hernandez tegenover 29,14% voor zijn rivaal Castro. Volgens het electorale tribunaal is de voorsprong van Hernandez niet meer in te halen.

"Deze cijfers die we vandaag hebben vrijgegeven, tonen duidelijk aan dat Juan Orlando Hernandez de winnaar van de algemene verkiezingen is," zie David Matamoros , president van het Hoge Electoraal Tribunaal. "In de komende dagen zullen we de officiële verklaring afgeven , zodra we de benodigde cijfers hebben toegevoegd."

Castro beschuldigt het Hoge Electoraal Tribunaal van het manipuleren van 19% van de stemmen die aan Hernandez zijn toegekend. Haar campagne-team heeft opgeroepen tot massale protesten tegen de vermeende fraude.

"Op zaterdag gaan we de mensen oproepen om te protesteren . De Libre (partij) en Xiomara (Castro) zijn beroofd van hun overwinning , en we gaan het laten zien," vertelde Castro's echtgenoot , ex-president Manuel Zelaya, aan Radio en TV Globo .

Spanning en onzekerheid
De regeringen van Colombia , Guatemala , Panama en Costa Rica hebben Hernandez gefeliciteerd met zijn overwinning, terwijl president Daniel Ortega van Nicaragua Hernandez ook erkent als de winnaar.

De spanningen zijn hoog opgelopen waarbij de politieke impasse is uitgemond in straatprotesten door ongeveer 400 studenten. Op dinsdag sloeg de politie een groep van zo’n 800 pro-Castro demonstranten uiteen en maakte daarbij ook gebruik van traangas.

Ongeveer 100 zwaargewapende politie en oproerpolitie gebruikten gas en wapenstokken om het zingen van de jongeren te stoppen. De botsing tussen Hernandez en Castro brengt nieuwe onzekerheid in een land dat zich herstelt van bende geweld, armoede en de wonden van de staatsgreep in 2009 waarbij Zelaya werd verdreven.

Het land staat bekend als één van 's werelds dodelijkste naties, waar bendes hele wijken in hun macht hebben en bedrijven zo groot als fabrieken afpersen. Drugskartels hebben Honduras gebruikt als overstappunt voor het verschepen van illegale drugs, vooral cocaïne, vanuit Zuid-Amerika naar de VS. Honduras is het armste land in de Amerika's na Haïti, waar de meerderheid van de bevolking in armoede leeft.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May