Readytex Art Gallery trots op Christopher Cozier
27 Nov 2013, 03:00
foto
Chris Cozier (Foto: Akiko Oto)


(Aangeboden)

Binnen de Surinaamse kunstkringen zijn wij trots op onze kunstvriend en collega Christopher Cozier, de welbekende kunstenaar, schrijver, curator en kunstcriticus uit Trinidad & Tobago, aan wie onlangs de Prins Claus Prijs werd toegekend. Daarmee is hij één van de 11 winnaars van deze prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgegeven door het Nederlandse Prins Claus Fonds. Het Fonds onderscheidt hiermee personen en organisaties die een progressieve en hedendaagse benadering hebben binnen een bepaald thema in de cultuur of ontwikkeling. Belangrijk voor de jury is het positieve effect van de genomineerde binnen een breder cultureel of sociaal werkterrein.

In Suriname kennen wij Christopher Cozier vooral vanwege zijn werk als co-curator tijdens de grootse Paramaribo SPAN expositie bij de DSB Bank in 2010. Ook was zijn invloed als co-curator voor het Caribisch gebied van groot belang voor de deelname van enkele Surinaamse kunstenaars aan het About Change kunstproject van de IDB en de expositie Wrestling with the Image: Caribbean Interventions in Washington DC, USA (2011). Daarnaast vervult Christopher Cozier voor een aantal Surinaamse kunstenaars en ook voor Readytex Art Gallery, op regionaal gebied, een belangrijke ondersteunende en adviserende rol.

Het officiële persbericht van het Fonds beschrijft Cozier (1959) als een "multigetalenteerde culturele activator met een grote invloed op de culturele ontwikkeling van het Caribisch gebied. Zijn bezielde en indringende kunstwerken in verschillende media zijn een reflectie van zijn grondige kennis van Trinidad's heden en verleden, maar meer als dat, begeleidt en ondersteunt hij lokale en regionale kunstenaars door ze te voorzien van kritiek, dialogen op gang te brengen in de virtuele ruimte en door mogelijkheden te initiëren."

Volgens het bericht vervult Cozier als schrijver en redacteur, en medewerker van onder andere het tijdschrift Small Axe, een cruciale rol in de evolutie van het hedendaagse kunstdiscours in het Caribische gebied. Met zijn inzet voor onderzoek en zijn kritische vraagstelling heeft hij de dialoog tussen traditionele academische vakgebieden en het visuele uitgebreid, en geholpen om het lokale discours van voorspelbare stijlfiguren en stereotypen te bevrijden. Al langer dan 25 jaar organiseert hij workshops, residenties en uitwisselingsprojecten die Caribische en internationale kunstenaars met elkaar verbinden. In 2006 was hij medeoprichter van Alice Yard, een hedendaags kunst en performance platform voor creatieve experimenten, collaboratie en improvisatie, gevestigd in de achtertuin van een huis in Port of Spain.

Het persbericht wordt als volgt afgesloten: "Christopher Cozier wordt geëerd voor zijn invloedrijke rol en open inclusieve aanpak bij het ontwikkelen van kunst en cultuur in het Caribische gebied; voor het belangeloos en royaal creëren van mogelijkheden voor anderen, het inspireren en begeleiden van jongere generaties; voor zijn gedisciplineerde inzet voor intellectueel onderzoek en kritische discours."

Ook in Suriname zijn wij vaker getuige en begunstigde geweest van de bijzondere toewijding die Christopher Cozier manifesteert voor de bevordering van kunst uit het Caribische gebied. Wij feliciteren hem daarom graag met deze welverdiende prijs!

Readytex Art Gallery
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May