C-47 vreest escalatie bij niet naleven vakbondsrechten
27 Nov 2013, 00:00
foto


De Vakcentrale C-47 heeft dinsdag tijdens een ledenraadsvergadering gewaarschuwd dat het niet naleven van fundamentele vakbondsrechten kan leiden tot een algemene staking. Vakcentrale voorzitter Robby Berenstein zegt dat de centrale diverse problemen ondervindt met de overheid en werkgevers binnen de particuliere sector. Hij benadrukt dat respecteren van het vakbondsrecht een opmerkelijk probleem is waar meerdere bonden bij de centrale mee geconfronteerd worden.

Berenstein voert aan dat het hier gaat om een nationale zaak. Op de regering wordt dan het beroep gedaan er op toe te zien dat de in de grondwet verankerde vakbondsrechten worden gerespecteerd. Berenstein zegt het zeker niet aan te sturen op een algemene staking, maar slechts er voor te waarschuwen. “We willen een oplossing zonder dat er aan onze rechten wordt gekomen”, zegt hij. Tijdens de ledenraadsvergadering is gebleken dat het oprichten of heroprichten van vakbonden bij bedrijven steeds op tegenstand stuit vanuit de werkgever. “het komt er gewoon op neer dat zij geen vakbonden dulden, maar dan kom je aan ons grondrecht”, stelt Berenstein

Nationaal karakter
Het probleem van de havenarbeiders in dienst van Integra Port Services/DP World, schijnt zich ook voor te doen bij andere bonden aangesloten bij C-47. Dat is het geval bij de bedrijven Kersten en Elgawa. De vakcentrale heeft afgelopen vrijdag al de aandacht gevraagd van vicepresident Robert Ameerali en De Nationale Assemblee. “We hebben van de vp nog niets gehoord, maar hopen dat het parlement die wetten maakt en conventies goedkeurt, deze kwestie ook zal behandelen, merkt Berenstein op.

Volgens de vakbondsleider is het gezien het nationale karakter van deze kwestie, niet alleen aan de vakbeweging om een oplossing te vinden. We moeten het samen doen met de regering en ook de werkgevers”, zegt hij.
Voor wat betreft de kwestie van de havenarbeiders zal de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname proberen om samen met de vakbond en de directie van Integra tot een oplossing te komen. Deze groep arbeiders staakt, omdat zij het er niet mee eens zijn dat de directie van Integra voorwaarden stelt bij het oprichten van een vakbond binnen het bedrijf.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May