Wetsontwerp invoering dienstplicht ingediend bij DNA
27 Nov 2013, 05:00
foto
Militairen tijdens het defile in Para maandag. (Beeld: René Gompers)


President Desi Bouterse heeft twee ontwerpwetten ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA) die te maken hebben met de herinvoering van de dienstplicht. "Voor zover niet anders bepaald, zijn alle Surinamers die ingezetene zijn in Suriname in de leeftijd van 18 jaar tot 35 jaar, verplicht tot het vervullen van de dienstplicht", staat in het eerste artikel. Samen met de 'Dienstplichtwet' is er een ontwerpwet 'gewetensbezwaren' ingediend, waardoor mensen vrijstelling kunnen krijgen.


Vrijstelling van dienst als dienstplichtige kan door de in te stellen Dienstplichtraad worden verleend wegens:
a. kostwinnerschap
b. persoonlijke onmisbaarheid;
c. studiedoeleinden
d. gewetensbezwaren;
e. het lid zijn van een volksvertegenwoordigend orgaan.

Toelichting
In de memorie van toelichting staat dat Suriname zowel voor als na de onafhankelijkheid, de militaire dienstplicht heeft gekend. Door de wijziging van de grondwet in 1992, kwam er verandering in de situatie. Nu is het oordeel van De Nationale Assemblee nodig om de dienstplicht weer in te voeren. Minister Lamuré Latour van Defensie heeft van meet af aan gezegd dat de dienstplicht weer zal worden ingevoerd. De ontwerpwet is intussen goedgekeurd door de raad van ministers en de Staatsraad heeft ook advies uitgebracht. De wetsontwerpen moeten nog op de agenda van De Nationale Assemblee worden geplaatst.

De regering stelt dat de invoering van de dienstplicht nodig is gezien de grensoverschrijdende criminaliteit. Dit heeft gevolgen voor de veiligheidssituatie. Aangehaald wordt dat artikel 177 lid 2 van de grondwet de mogelijkheid biedt om het Nationaal Leger te belasten met bijzondere taken. Deze gewapende macht kan ingezet worden bij het oplossen van het veiligheidsvraagstuk. Hiervoor is het nodig om het aantal detachementen uit te breiden en te bemensen met goed getrainde mannen en vrouwen. In de memorie van toelichting wordt opgemerkt dat de dienstplicht jongeren met een onvolledige opleiding mogelijkheid biedt voor aanvullende scholing. Hierdoor kunnen zij na het vervullen van de dienstplicht volledig ingezet worden in het arbeidsproces en kan het probleem van laag opgeleide jongeren die zouden kunnen vervallen tot criminaliteit, worden ingeperkt. "Op deze manier ontstaat er een win-winsituatie voor zowel de dienstplichtige als de totale bevolking van ons land" stelt de regering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May