Para ingenomen met Srefidensi-viering
25 Nov 2013, 12:22
foto
Uitgedoste deelnemers aan de Prodowaka. (Beeld: René Gompers)


Hoe hoger de zon aan de hemel stijgt, hoe groter het aantal bezoekers te Onverwacht, de hoofdplaats van Para. De plaatselijke bevolking is extra trots vandaag. "Mi breyti echte echte", zeggen de Paranen vol overtuiging. "We laten zien dat Para er ook bij hoort", deelt Errol Curwin mee. Op zijn bankje slaat hij de drukte gade. Hij grijnst van oor tot oor wanneer de zwarte wagens van de inlichtingendienst langsrijden. "We wachten op de president, we kijken naar hem uit bij de parade." De parade en het defilé van de gewapende machten worden vanmiddag om 16.00 uur gehouden.

De bezoekersstroom zwelt uit beide richtingen van de Kennedyweg aan. De 'Srefidensi' markt wordt als eerste aangedaan. De bezoeker wordt met een mengeling van aroma's gedwongen een kijkje te nemen bij de verschillende keukens. Een paar standhouders zijn nog bezig hun plek in orde te maken. "Het is fantastisch", constateert Leroy Meye terwijl hij een tafel en een parasol opzet bij zijn stand. "Het geeft me een trots gevoel dat het in mijn district gebeurt", lacht hij. Vanaf negen uur 's morgens zijn er activiteiten, nadat om 6 uur de minuutschoten werden afgevuurd. Een wielrenwedstrijd, een karate- en een box demo, zijn al achter de rug. De laatste voorbereidingen worden getroffen voor de Prodo Waka. President Desi Bouterse wordt om twee uur verwacht.

Jerrely Pierau is blij met de aandacht die haar district krijgt. "Het werd al ééntonig dat de festiviteiten alleen maar in Paramaribo werden gehouden. Nu gebeurt het thuis bij ons. Het doet me goed. Echt." Meye kijkt uit naar Tyrone Spong, de vermaarde kickbokser die later op de dag gedecoreerd zal worden. "Normaal gebeurt er weinig in Para maar kijkt u zelf. Dit is voor het eerst." Ondertussen heeft de brassband zich aangemeld, de groepen staan reeds opgesteld. De volgende activiteit gaat van start: de Prodo Waka.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May