Matoewi houdt Grootmeester Jha op een remise
25 Nov 2013, 02:00
foto


De Surinaamse Fidemeester Roger Matoewi verraste zondag vriend en vijand door zijn gedurfde spel tegen de grootmeester Sriram Jha uit India. Jha die in tijdnood was, nam geen risico en offerde remise aan zijn tegenstander. Matoewi die eveneens weinig tijd had, nam genoegen met het offer, waardoor de wedstrijd gelijk eindigde. Matoewi heeft tijdens het Srefidensi-schaakevenement bewezen dat Suriname niet onder doet tegen gerenommeerde schakers vanuit het buitenland.

De Nederlandse Internationaal Meester Thomas Willemze leed puntenverlies in de achtste ronde tegen grootmeester Alina L'ami uit Roemenië. Hoewel L'ami zich niet goed voelde tijdens deze ronde, kon ze al heel vroeg door herhaling van zetten een remise forceren. FM Ryan Harper uit Trinidad en Tobago die deze ronde inging met een half punt achterstand op Willemze, kon bij winst de koppositie overnemen. Harper die in feite een gewonnen speelde tegen de Cubaanse IM Vilela de Acuna, gaf in het eindspel de wedstrijd uit handen en verloor verrassend. De kraker in de laatste ronde zal gaan tussen Harper en de Indiase grootmeester. Theoretisch hebben deze twee spelers nog kans op de 1e plaats, die ze zullen moeten delen met Willemze, aangezien hij al een punt voorsprong heeft op hen. Willemze treft IM Lebredo Gerardo uit Cuba in de laatste ronde en heeft aan een remise genoeg om kampioen te worden.

Openklasse
De Surinaamse jeugdkampioen Calvin Tjong Tjin Joe die samen met Frank Sears uit T&T de koppositie deelde na de vierde ronde, verloor beide rondes op zondag. Tijdens de vijfde ronde verloor hij van Sears en in de zesde ronde moest hij zijn meerdere erkennen in Gavin Ooft, die nu de koppositie deelt met Marcus Joseph in de Openklasse. In de laatste ronde van het toernooi zal Joseph uitkomen tegen Anthony Drayton van Guyana en Ooft treft Amy van Zutphen uit Aruba.

De laatste ronde zal vandaag worden gehouden. Na de laatste ronde zal er voor ruim 200 beginnende schakers een toernooi worden gehouden op het parkeerterrein van Hotel Royal Torarica. Simultaan met dit toernooi zal er in de ballroom van Torarica een snelschaaktoernooi worden gehouden voor alle spelers die in de Open- en Mastersklasse hebben geparticipeerd. Na dit toernooi zal de prijsuitreiking plaatsvinden.

Vishay Hardwarsing
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May