Srefidensi marathon trekt eerder halve marathonlopers aan
25 Nov 2013, 18:00
foto


(Ingezonden)
Ook dit jaar blijkt dat niet veel mensen geïnteresseerd waren in het lopen van de marathon. Vorig jaar behaalden 33 mensen de eindstreep en dit jaar 37, van wie een handjevol in Suriname woont. Maar wat duidelijk naar voren komt is dat deelnemers eerder te vinden zijn voor de korte afstanden. Ook al zijn er voor die halve marathon deelnemers geen geldprijzen.

Berichtgeving
De berichten die enige tijd of via een banner of de website van de Srefidensi marathon organisatie bekend werden, zorgden voor de nodige verwarring. Ook dit jaar was het weer merkbaar dat men het niet zo nauw neemt met verstrekking van betrouwbare informatie. De startlocatie en de tijden werden gaandeweg veranderd maar de berichten hierover nodigden uit tot aardig wat vragen op de Facebook page. Waarom men een website wil hebben en die blijkbaar niet goed kan onderhouden is een vraag waarover men echt moet nadenken. Een pluspunt was wel dat er sms-jes werden verzonden over de teach-in van de halve marathon.

Soberheid en geen geld
Bij de teach-in van de halve marathon kwam naar voren dat vanwege gebrek aan geld enkele zaken anders moesten verlopen dan wat men gewend was. Al gauw bleek de locatie voor die teach-in, het SVB kantoor, te klein voor alle deelnemers van de halve marathon, estafette- en ekiden teams. Men week toen gaandeweg uit naar het André Kamperveen stadion, een goede oplossing, maar je vraagt je af of men niet van te voren had ingeschat hoe groot de opkomst kon zijn. Deze grote groep deelnemers hoefde in ieder geval niet op een pasta party te rekenen, iets dat voorheen wel het geval was. Dit is natuurlijk geen enkele noodzaak, maar het zorgt wel voor wat sociale interactie. Deelnemers die niet goed geïnformeerd waren over hoe de organisatie in elkaar zit, vroegen zich af waarom er geen geldprijzen bestaan voor de halve marathon.

Jaren geleden werd door de organisatie toentertijd verteld dat het een marathon is, daar draait het om. Indien dat inderdaad zo is, dan is het wel een grote verassing wanneer de nummer 4 en 5 in het algemeen klassement van de marathon geen geldprijs ontvangen. En ook als het bedrag voor de derde prijs minder is! De website kondigt zaken dus anders aan! Moeten we hier over een slordige fout spreken, nalatigheid om de website goed bij te houden of is het misleiding?
Niemand hoefde dit jaar ook op een reclame artikel te rekenen zoals een truitje of een ‘goodie bag’ met inhoud. Ook dat is geen probleem, maar wat zal het in 2014 worden? Geen bloemetje meer voor de winnaars? Of geen medaille voor alle deelnemers aan de hele marathon?

Zich houden aan gemaakte afspraken
Bij de teach-in van de hele marathon, die overigens samen met die van de CISM marathon werd gehouden, kwam je ter plekke tot de ontdekking dat het een uurtje later zou starten. Er werd in ieder geval aangegeven dat er dit keer wel voor voldoende energiedrank gezorgd zou worden en er zouden zeker enkele fruitposten zijn. Tijdens de race scheen dat niet te kloppen. Had men ook dit keer weer een verkeerde inschatting gemaakt hoeveel er nodig was of hadden deelnemers aan de halve marathon, een grote groep, dat opgemaakt? Menigeen rekende daar op en het is erg vervelend als je op iets rekent en het is er niet. Mentaal en zeker fysiek kan dat een klap betekenen. Gelukkig bleek de ambulance en ook een pick-up van de organisatie met wegmateriaal, een voorraad te hebben. Het zou echter wel prettig zijn geweest als dit van te voren bekend gemaakt werd.

Toekomst
Het ziet er naar uit dat we straks niet moeten praten over een Srefidensi marathon maar misschien over een ‘Srefidensi halve marathon’ waar er ook een optie is voor een hele marathon!
In 2012 behaalden 138 mensen de finish van de halve marathon en dit keer 170! Verder prijkten de namen van 41 estafette teams voor de halve marathon op de uitslaglijst. Er is dus een duidelijke toename hierin en de deelname van het aantal buitenlanders was zeer goed te noemen.
Een goede zaak is dat jongeren van NATIN, IMEAO, A. Hogendoorn Atheneum en E.P. Meyer Lyceum ook meededen aan de estafette. Staatsolie was er wel met 8 teams!

De vraag rijst dan direct wat men denkt te doen om het enthousiasme voor deelname aan de marathon te vergroten? Indien men hier serieus wat aan wil doen dan is het zeker aan te bevelen om basis organisatorische zaken vanaf het begin goed aan te pakken. Daar hoort regelmatige juiste berichtgeving bij en ruim van te voren, een dosis enthousiasme, goed voorbereidingswerk en noem maar op.
Is het niet jammer dat men geen aankondigingen deed als deelnemers arriveerden in het stadion?
Het leek wel als alles draaide om de CISM marathon, vertelde een deelnemer aan de Srefidensi marathon.

Een teach-out wordt allang niet meer gedaan voor deelnemers en dat zou iets zijn om weer over na te denken. Het kan via de sociale media gedaan worden, maar hopelijk neemt men de verbeterpunten ook ter harte.
Zet informatieve zaken op de website zoals wanneer een leeftijdscategorie pas kan bestaan en wat de ‘cut off time’ is voor de marathon. Onaangename verassingen worden dan misschien geminimaliseerd!
Wat we zeker niet moeten hebben is dat de organisatie steeds weer dezelfde fouten maakt of het wiel probeert uit te vinden…
Op weg naar een Srefidensi marathon 2014 met goede voorbereiding en goede uitvoering!

Tanya Frijmersum
(deelnemer Srefidensi marathon)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May