Tientallen doden bij explosie oliepijpleiding China
24 Nov 2013, 17:00
foto
Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers op het Chinese olie-industriepark waar 47 mensen omkwamen bij een explosie. (Foto: AFP)


De industriële veiligheid van China is opnieuw in de schijnwerpers na een explosie van een oliepijpleiding in het oosten van het land, waarbij minstens 47 doden vielen en het zeewater is vervuild.

Gelekte olie uit een gescheurde leiding ontvlamde toen werknemers bezig waren de lekkage te repareren. De explosie verwoeste wegen, slingerde lichamen op straten en sloot een belangrijke haven af. De pijpleiding is het eigendom van Sinopec, China's grootste olieraffinaderij. Er lekte olie uit de leiding op straat in Qingdao in de Shangdong provincie. Voor ongeveer 15 minuten is er ook olie gelekt in de zee voordat het werd afgesloten. Uren later vloog de gelekte olie in brand en waren er op twee locaties explosies.

Een ontploffing vond plaats bij een groot kruispunt in Qindao, voorheen bekend als Tsingtao. Foto’s die online werden geplaatst toonden gebroken betonplaten en lichamen verspreid over de straat. Zwarte rook steeg boven de gigantische brandstof silo's en verduisterde een deel van de hemel . Ten minste 136 mensen werden naar aanleiding van de explosie in het ziekenhuis opgenomen.
Het is China's tweede dodelijkste arbeidsongeval dit jaar. In juni kwamen 121 mensen om toen een kippenfabriek in het noord- oostelijke stad Jilin in vlammen opging.

De Qingdao Environmental Protection Bureau zei dat barrières waren opgezet om de olie die in zee is verspreid op te vangen, maar dat een mengsel van gas en olie uit een riool ontplofte en vloog in brand over de zee. Meer dan 32.000 m² van het zeeoppervlak was besmet.

China heeft een slechte reputatie voor industriële veiligheid, waarbij een lakse wetshandhaving en vermeende corruptie ondernemers in staat stelt om te bezuinigen of steekpenningen te bieden om veiligheidsnormen te omzeilen.
In het eerste halfjaar zijn ongeveer 28.000 mensen gedood of vermist tijdens arbeidsongevallen, meldt de staatsmedia.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May