Newmont moet besluit voor verdere investering nemen
23 Nov 2013, 01:00
foto
Minister Jim Hok en topman van Surgold Adriaan van Kersen wisselen de getekende overeenkomsten uit. (Beeld: René Gompers)


Nu Suriname en Surgold (Newmont en Suralco) de 'goud-overeenkomst' hebben getekend, is aan een belangrijke voorwaarde voldaan om een investeringsbesluit te nemen. Newmont heeft 80% aandeel in Surgold en heeft ruim US$ 270 miljoen geïnvesteerd in het Merianproject. Er is een haalbaarheids- en milieustudie verricht die Surgold ter beschikking zal stellen aan minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen. Na goedkeuring hiervan zal de raad van bestuur van Newmont besluiten of er geïnvesteerd zal worden in de goudmijn.


Dit zei Adriaan van Kersen, vicepresident Guiana Shield Newmont Mining Corporation & managing director Surgold, vrijdagavond bij de ondertekening van de overeenkomst. Net als minister Hok wees Van Kersen op de lange onderhandelingen die door twee commissies, onder twee regeringen zijn gevoerd. Hok zei dat Suriname nu voor 25% deelneemt in de op te zetten mijn, terwijl de vorige regering een deelname van 15% was overeengekomen. De bewindsman legde uit dat president Desi Bouterse een grotere participatie wilde hebben, omdat uiteindelijk Suriname een eigen goudmijn wenst op te zetten en de kennis en ervaring kan opdoen in de deal met Surgold.

Veelbelovend
Van Kersen deelde mee dat Newmont in 2004 door Alcoa werd benaderd voor een partnerschap. Toen was de goudprijs beneden de US$ 500 per troy ounce. Tijdens de onderhandelingen in 2008 klom de prijs naar US$ 900. In 2011 tijdens de tweede ronde van onderhandelingen werd een piek bereikt rond de US$ 1900 per troy ounce. Nu is de prijs US$ 1243. De topman van Surgold zei dat de goudprijs grillig is en niet voorspelbaar. Hij houdt rekening met een lagere goudprijs de komende drie jaren. Wat Newmont wel in de hand heeft, is volgens hem kundige bedrijfsvoering en wereldwijd de kosten beheersbaar worden gehouden.

Volgens studies is in het Merian-gebied (Gowtu Bergi) 3.6 miljoen troy ounces goud als reserve. Dit is 100.000 kilogram goud. Wanneer de investering in de goudmijn zal plaatsvinden, zal Newmont een anker hebben in het Guyana schild, zei Van Kersen. Hij merkte op dat zaken veelbelovend zijn. Minister Hok deelde mee dat Surgold initiële kosten heeft gemaakt. Suriname zal zich voor 25% inkopen in het bedrijf. De bewindsman noemde het tekenen van de overeenkomst een mijlpaal voor Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May