Raadsman verwijt ovj door elkaar halen wetsartikelen
22 Nov 2013, 19:00
foto


Raadsman Irvin Kanhai heeft op de zitting donderdag officier van justitie (ovj), Astrid Niamat, verweten van het door elkaar halen van lid 1 en 2 van artikel 72 van het Wetboek van Strafrecht. Volgens de advocaat heeft de officier medeplichtigheid 'bij' en medeplichtigheid 'tot' met elkaar verward en vroeg rechter Sieglien Wijnhard om de tenlastelegging nietig te verklaren.

Het Wetboek van Strafrecht schrijft in Artikel 72:
Als daders van een strafbaar feit worden gestraft:
1°. zij die het feit plegen, doen plegen of medeplegen;
2°. zij die door giften, beloften, misbruik van gezag, geweld, bedreiging of misleiding of door het verschaffen van gelegenheid, middelen of inlichtingen het feit opzettelijk uitlokken.

Duidelijk verschil
De cliënt van Kanhai, Gordon P., wordt ervan verdacht samen met Mugabe F. op 10 juni 2012 een artiest verkracht en beroofd te hebben in haar woning. In deze zaak heeft het Openbaar Ministerie tegen Mugabe F. twaalf jaar celstraf geëist en tegen Gordon P. zes jaar. De raadsman merkte op dat de wetgever een duidelijk verschil heeft gemaakt in beide bovengenoemde wetsartikelen. "De strafmaat wordt bepaald door 'medeplichtigheid tot' en door 'medeplichtigheid bij' en niet door de kwalificatie van het feit. De medeplichtigheid wordt afgeleid van de opzet en straf is afgeleide van de persoon van de verdachte en niet van de opzet. Het moet bewezen worden dat de handeling van Gordon P. ertoe heeft geleid dat de artiest beroofd en verkracht is. Daarnaast is het erg belangrijk om te weten op welk moment mijn cliënt in contact kwam met de rest", doceerde Kanhai. De raadsman vroeg de rechter om zijn cliënt voorlopig in vrijheid te stellen.

Collega Hedley Derby vindt dat zijn cliënt, Mugabe F., zichzelf heeft aangegeven bij de politie. Dit, omdat hij onschuldig is. Volgens de advocaat heeft zijn cliënt vanaf het begin ontkent. Volgens Mugabe F. heeft Gordon P. het feit met een zekere Compai gepleegd. Derby merkte op dat het OM onvoldoende bewijzen tegen zijn cliënt heeft.

Beslissing 5 december
Op een eerdere zitting verklaarde Gordon P. dat hij slechts op de uitkijkpost gezeten had. Hij woonde achter het huis van de artiest en kon daardoor gemakkelijk observeren. Bij de politie had hij over de plannen verteld, maar op de rechtszitting legde hij andere verklaringen af. Hij speelde informatie over haar door. Hij zou verteld hebben wie daar woonde en wanneer haar auto thuis was. Daarna verklaarde hij dat hij slechts een rit gereden had.

Op aangeven van Gordon P. werd Mugabe F. aangehouden. Hij melde zichzelf bij de politie aan. Twee mannen drongen de woning van het slachtoffer binnen. Onder bedreiging met een mes en een vuistvuurwapen moest het slachtoffer haar sieraden afstaan. Een van de mannen, die het mes vasthield, had zijn t-shirt over zijn gelaat getrokken. De andere was zichtbaar. De mannen namen de sieraden mee en verkrachtten de artiest.
Op 5 december zal deze zaak verder behandeld worden en zal Wijnhard een beslissing nemen op het verzoek van Kanhai.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May