Paspoorten tot schande
22 Nov 2013, 17:00
foto


Dino Bouterse, zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, zal met Thanksgiving kalkoen krijgen aangeboden in een New Yorkse gevangenis. Zo begint ‘The Economist’ zijn artikel onder de kop ‘Paspoorten tot schande, de duistere wereld van de Bouterses.’

Gearresteerd in Panama in augustus op verdenking van cocaïnesmokkel en overgedragen aan de Verenigde Staten, ziet Dino zich nu geconfronteerd met een aanklacht van paspoort fraude en medeplichtigheid met terroristen. “Het zou gênant zijn voor president Bouterse, als hij daar gevoelig voor was,” stelt The Economist vandaag.

Gerechtelijke documenten beweren dat Dino zich in februari heeft opgehouden met twee mannen die zich voordeden als Mexicaanse drugsdealers, in feite werken ze voor de Amerikaanse Drugsbestrijdingsdienst (DEA). Hij gaf hen later Surinaamse paspoorten, en liet ze een kilo coke en een raketwerper zien die hij toevallig in zijn kantoor had. Hij stemde ermee in om 20 kilo cocaïne per week te versturen naar Florida.

Dino werd vervolgens ingeluisd om mee te gaan naar Griekenland om een vermeende Hezbollah-leider te ontmoeten. Volgens de aanklacht is hij daar overeengekomen om een trainingskamp in Suriname voor maximaal 60 Hezbollah- terroristen op te zetten. Nadat hem US$ 2 miljoen was beloofd, kwam hij overeen om zware wapens te leveren. Echter vroeg Dino twee maanden de tijd om na te gaan of die wapens beschikbaar waren.

Handtekening vervalst
De presidentszoon gaf één van de Amerikaanse spionnen een paspoort met een valse identiteit en uitreisstempel, waardoor het leek dat de houder Suriname eerder had verlaten. Dino vertelde dat hij de handtekening zelf had vervalst. Hij gaf aan dat hij bankafschriften en andere documenten zou organiseren om aanvragen voor Amerikaanse visa te ondersteunen. Zijn advocaten ontkennen de beschuldigingen.

Dino heeft al een strafregister, gaat het artikel verder. In 2005 werd hij veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor drugs- en wapendelicten. In 2008 kwam hij vervroegd vrij door goed gedrag. Nadat zijn vader in 2010 werd gekozen tot president, kreeg hij een topbaan bij de Anti-terrorisme unit. Ook Desi Bouterse heeft een strafblad. In 2000 veroordeelde een rechter in Nederland hem bij verstek voor drugssmokkel. “Hij ontkent de feiten, maar hij programmeert zijn reizen heel zorgvuldig. In zijn eigen land was hij bij zijn uitverkiezing hoofdverdachte voor de moord op 15 politieke tegenstanders na een militaire staatsgreep in 1980. Met een amnestiewet in 2012 heeft hij die beschuldigingen weggevaagd.”

Geen openbaar bewijs
Er is geen openbaar bewijs dat Dino ooit echt Hezbollah-terroristen heeft ontmoet, als hij al terroristische contacten had. Een snelle controle met Hezbollah zou de Amerikaanse doorgestoken kaart misschien een dreun hebben gegeven. Het jaarverslag van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt dat er geen bekende operationele cellen van zowel al-Qaida of Hezbollah zijn in Zuid-Amerika of het Caribisch gebied, hoewel sympathisanten financiële en morele steun bieden.

De affaire heeft volgens The Economist nauwelijks een rimpeling veroorzaakt in Suriname. De minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, heeft laten weten dat hij geen verandering in de betrekkingen met de Amerikanen verwacht. Reacties op gelijkaardige misbruiken in Belize zijn harder geweest. Daar werd Elvin Penner, de onderminister van Immigratie, in september ontslagen, omdat hij een paspoort had afgegeven aan Kim Won-Hong, een Zuid-Koreaan die toen in een Taiwanese gevangenis zat, waar hij zich verzette tegen uitlevering aan zijn eigen land, voor fraude. Penner had persoonlijk zijn pasfoto en aanvraagformulier getekend, maar zegt dat hij werd misleid door een identiteitsfraude. Kim is op 26 september uitgeleverd aan Korea.

Regelingen
Sindsdien gonst het in Belize van meldingen van paspoort- en visumfraude. Een andere staatssecretaris, Edmond Castro, staat onder druk voor vermeende visumfraude. Als beide hun parlementaire zetels verliezen bij een eventuele terugroeping, zal de regering haar meerderheid verliezen. De regering zegt dat zij de procedures voor een paspoort strenger zal maken.

Anderen zitten nog steeds in het spel. Dominica en St Kitts & Nevis hebben langdurige economische burgerschapsprogramma’s. Antigua en Grenada hebben zich dit jaar bij hen aangesloten. Antigua en St Kitts & Nevis bieden visumvrije toegang tot Canada, de Schengen-landen en Groot-Brittannië. Voor Dominica, is de vergoeding voor toekomstige burgerschap minimaal US$ 100.000. St Kitts & Nevis vraagt om een investering van US$ 400.000 in goedgekeurd eigendom of een donatie van US$ 250.000 aan het suiker-industrie fonds. Grenada heeft zijn marketing en management uitbesteed aan een particulier bedrijf met kantoren in Florida en Hong Kong. Al deze regelingen wijzen erop dat er ongelukken staan te gebeuren, beëindigt The Economist het artikel.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May