Wetgeving moet misbruik drugsprecursoren voorkomen
22 Nov 2013, 01:00
foto


Suriname wil met wetgeving misbruik van chemische stoffen voor het vervaardigen van verdovende middelen voorkomen. Daarom is er wetgeving nodig die de invoer en het gebruik van drugsprecursoren reguleert. De ministers van Volksgezondheid en van Justitie en Politie hebben de commissie ‘Drugsprecursoren’, die wordt voorgezeten door de officier van Justitie Cynthia Klein-Jules, geïnstalleerd.

Drugsprecursoren worden voor legitieme doeleinden verhandeld op regionale en mondiale markten. Echter, deze stoffen kunnen ook aan de legale distributie kanalen worden onttrokken voor illegale vervaardiging van verdovende middelen. Deze chemische stoffen hebben dus veel legale toepassingen, maar worden ook gebruikt bij de illegale productie van drugs. Het is daarom van groot belang om de handel in deze stoffen te reguleren, zegt het ministerie van Justitie en Politie.

Misbruik voorkomen
Landen -waaronder Suriname- zijn geconfronteerd met de uitdaging om een handhaafbaar controlemechanisme te ontwikkelen om het misbruik van deze stoffen te voorkomen zonder dat de legale handel onnodig wordt gehinderd.
Om hieraan invulling te geven moet de commissie de beroepsgroepen inventariseren die bij hun bedrijfsprocessen gebruik maken van deze chemicaliën die ook gebruikt kunnen worden bij de illegale vervaardiging van drugs.

Er is een presentatie verzorgd op de Ondernemersavond in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). Dit, met de bedoeling de doelgroepen, de ondernemers, te informeren over de activiteiten van de commissie ‘Drugsprecursoren’. Er moet een counterpart in het leven geroepen worden om de inzichten van de private sector en de ondernemers mee te nemen in het wetgevingsproces. Suriname is als partij bij internationale verdragen verplicht om de nationale wet- en regelgeving in overeenstemming hiermee te brengen. In 2014 moet een concept-document worden gepresenteerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May