Suriname en Venezuela onderhandelen over luchtverbinding
22 Nov 2013, 06:00
foto
Luchtvaartdeskundige Gerard Brunings


Venezuela wil zo snel mogelijk rechtstreekse vluchten uitvoeren op Paramaribo. Een delegatie van de Venezolanen is in Suriname voor onderhandeling met het Luchtvaart Onderhandelings- en Adviesorgaan, onder leiding van Thelma Douglas-Pinas, directeur van Transport, Communicatie en Toerisme. Gerard Brunings, adviseur van de president belast met de reorganisatie van de luchtvaartsector en lid van de commissie zegt aan Starnieuws dat vandaag een akkoord moet worden bereikt.

Brunings merkt op dat er al een luchtvaartovereenkomst is tussen Suriname en Venezuela. Deze is in 1996 gesloten. De bestaande overeenkomst zal worden aangepast. Uiteindelijk is het de bedoeling om te komen tot een 'open sky overeenkomst'. "De Venezolanen zijn met een opdracht gekomen van president Nicolas Maduro om een akkoord te bereiken. Zij willen rechtstreekse luchtverbinding met Suriname, maar ik ben voorstander van een commerciële route", zegt Brunings.

Intussen is er een overeenkomst binnen Caricom voor een multilateraal luchtvaartverdrag, waarbij alle lidlanden betrokken zijn. Dit moet volgens Brunings ook met de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (Unasur) worden bereikt. Dan zijn alle landen erbij betrokken, wat de integratie in de regio zal versnellen. De onderhandelingen met de Venezolanen worden vandaag voortgezet, waarbij enkele knopen doorgehakt moeten worden. Brunings legt uit dat de vluchten commercieel aantrekkelijk moeten zijn, anders is er sprake van subsidie. Over deze zaken wordt verder onderhandeld. De verwachting is dat aan het eind van de dag overeenstemming wordt bereikt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May