Stutgard: Suriname zit op biologische tijdbom
20 Nov 2013, 14:00
foto
Het medisch afval aan de Satnawatieweg ligt gewoon in de open lucht, zonder adequate verpakking. (Foto: Ricky Stutgard)


Verwerking van medisch afval is al langer dan tien jaar een zorgwekkend probleem in Suriname. In 2011 gingen het afvalverwerkingsbedrijf Recomsur en het ministerie van Volksgezondheid een samenwerking aan om het medisch afval voortaan op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier te verwerken. Een jaar later leende de regering US$ 5 miljoen bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank voor de uitvoering van het hervormingsprogramma voor Volksgezondheid. Uit deze pot werd het verwerken van medisch afval betaald. Suriname kreeg in 2012 een verbrandingsoven uit Amerikaanse fondsen toen na onderzoek bleek hoe slecht het was gesteld met de verwerking van medisch afval in het land.

In oktober 2012 werden de verbrandingswerkzaamheden van Recomsur stopgezet omdat de oven rook ontwikkelde. Recomsur is gewoon doorgegaan met het ophalen van medisch afval en slaat deze sindsdien op aan de Satnawatieweg waar er op gegeven moment meer dan 20.000 kilo lag. Het afval ligt er nog steeds, op onverantwoorde wijze en niet adequaat verpakt in de open lucht.

Voedseltechnoloog Ricky Stutgard spreekt van een biologische tijdbom. Hij vindt dat de Surinaamse autoriteiten hebben gefaald om de bevolking te behoeden van een potentieel epidemie. “Beleid, toezicht en verantwoording ontbreken totaal bij de Surinaamse autoriteiten. Het is een triest te constateren dat serieuze maatregelen pas zullen worden genomen als er doden vallen.”

Zijn volledig verslag kunt u hier downloaden.
pdf-icon.gif medisch_afval_een_biologische_tijd_bom.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May