NDP-jongeren benadrukken recht op participatie
20 Nov 2013, 05:00
foto


20 november 2013, 'de internationale dag voor de rechten van het kind', een markant moment om stil te staan bij het: 'Verdrag van de Rechten van het Kind'.
Ieder jaar wordt rondom deze dag internationaal de bewustwording over kinderrechten gepromoot. Dit jaar willen wij de nadruk leggen op het recht op participatie van het kind volgens artikel 12 en 13 van dit verdrag.

Een markant moment voor de beleving van kinderrechten en dit recht in het bijzonder was in 1996 bij de installatie van een Nationale Jeugd en Jongeren Raad door de toenmalige president Jules A. Wijdenbosch.
Deze visie over jongerenparticipatie is thans uitgegroeid naar een jongeren inspraak orgaan: 'Het Nationaal Jeugdparlement', waarmee kinderen en jongeren de ruimte krijgen om duurzame beleidsvraagstukken die met hen te maken hebben met beleidsmakers te bespreken.
Wij juichen de vele inspanningen van de regering toe om jongerenparticipatie op nationaal, regionaal en internationaal niveau te vergroten. Een grootse beleving hiervan zijn de aanstaande verkiezingen van het Nationaal Jeugdparlement, op 10 december 2013.

Daarnaast het ondersteunen en faciliteren van de Caricom en UN MDG jeugdambassadeurs en hun korpsen en het onlangs gehouden jongeren Unasur- congres. Onze president Z.E. Desire D. Bouterse heeft zich als portfoliohouder van jeugd in Caricom en voorzitter van Unasur, nationaal en regionaal sterk geprofileerd en ingezet voor de verdere ontwikkeling van de jeugd van en buiten Suriname.
Suriname geeft hiermee belangrijke signalen aan de regio en wereld over het beleven van jongerenparticipatie op beleidsniveau.
Op 20 november 2013 staan wij ook stil bij de vele uitdagingen die kinderen hebben binnen opvanginstellingen, in strafinrichtingen, kinderen die geestelijk en lichamelijk misbruikt worden en zij die hun recht op onderwijs moeten ontberen.

Wij doen hierbij een oproep op alle instanties die daartoe geroepen zijn serieus aandacht aan deze jongeren in kwetsbare posities te geven.
Wij roepen vervolgens alle Surinaamse jongeren op gebruik te maken van hun recht op participatie en massaal op 10 december 2013 naar de stembus te gaan in verband met de verkiezingen van het Nationaal Jeugdparlement.
Het jongerenbestuur van de NDP feliciteert alle Surinaamse kinderen en jongeren met de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Ook de ouders en verzorgers. Samen zullen we verder moeten werken aan een kindvriendelijke(r) Suriname.
Wij blijven streven naar een 100 % beleving van het recht op participatie: “Mee doen, mee denken en mee beslissen...voor iedereen.
Dat is waar de NDP voor staat. Strey de fu strey, wi no sa frede, Gado de wi fesi man.

Het NDP Jongeren bestuur
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May