Hoefdraad: Ondertekening 'gouddeal', sein voor kapitaalmarkt
20 Nov 2013, 00:00
foto
De governor van de CBvS, Gillmore Hoefdraad


De ondertekening van de goudovereenkomst tussen Suriname en Surgold (joint venture tussen Suralco en Newmont), is het sein om op de internationale kapitaalmarkt fondsen te betrekken. De overeenkomst wordt vrijdagavond getekend. De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gillmore Hoefdraad, zegt aan Starnieuws dat er nog ruimte is om geld aan te trekken om het aandeel van Suriname in de goudmijn te financieren.

Na de ondertekening moet de executive board van de Amerikaanse multinational Newmont zich ook erover buigen. Hoefdraad verwacht dat Newmont in februari/maart 2014 groen licht geeft. "Daarna zullen de eerste financiën pas eind april volgend jaar nodig zijn", zegt de monetaire autoriteit.

Rentes omhoog gegaan
Begin dit jaar leek de ondertekening van de gouddeal dichtbij te zijn. De CBvS keek gelijk richting internationale kapitaalmarkt. "De zeer gunstige situatie op de obligatiemarkt toen, gaf de beste optie aan voor een nieuwkomer als Suriname. De bank heeft wel een zeer nauwkeurige weg gevolgd, omdat een te vroege committering aan een lening/obligatie onnodige rentelasten met zich meebrengt. De goud-overeenkomst bleef jammer genoeg uit waardoor we de markt niet op konden gaan. Business deals nemen immers altijd tijd om goed afgewikkeld te worden", legt Hoefdraad uit.

Het meest opvallende is de scherpe beweging die de internationale kapitaalmarkt toen onderging. De governor merkt op dat de markt een eigen weg volgt en niemand kan het 'timen'. In mei 2013, kwam de voorzitter van de Federal Reserve van de Verenigde Staten met de aankondiging van beëindiging van ‘monetary easing’. Dit hield in dat de steun van de monetaire autoriteiten om geldlenen goedkoop te houden, zou worden ontmanteld. Hoefdraad brengt in herinnering dat er een directe opwaartse sprong was in de rentevoet van de tien jaar Amerikaanse staatsobligatie, de benchmark voor obligatie uitgiften. Hierdoor schoten de rentes op emerging market obligaties scherp omhoog. Veel opkomende en ontwikkelingslanden die op dat moment fondsen wilden aantrekken, werden geconfronteerd met onverwachte rentelasten die veel hoger zouden zijn dan het op dat moment het geval was, stelt Hoefdraad. Ook de wisselkoersen van de emerging landen kwamen onder zware druk te staan, omdat er een exodus van kapitaal plaatsvond.

Vier opties
Suriname heeft toen, zeker in de situatie als nieuwkomer op de markt, door beide omstandigheden (de vertraging in onderhandelingen en de hoge verwachte leningslasten) de obligatie-uitgifte op een 'day to day' basis bekeken, legt Hoefdraad uit. In de tussentijd is uitgekeken naar alternatieven. "Een aantrekkelijker alternatief bestaat in de vorm van een directe lening van een gerenommeerde internationale financiële instelling. Er staan ons nu vier opties open en hieruit wordt een nauwkeurige keuze gemaakt. De financiering van de goud-overeenkomst is dus verzekerd", deelt de governor mee. De weg naar de 'Bond markt' zal gelijk weer ingezet worden als de omstandigheden beter zijn. "De vijf 'upgrades' door de credit rating agencies over de laatste vijf jaren heeft ons ook aantrekkelijk gemaakt voor de internationale markt", stelt Hoefdraad.

"De keuze van financiering zal altijd dienen te vallen op de optie die het beste bij ons gewenste toekomstige financiële profiel past. Welk alternatief we ook kiezen, is het noodzakelijk dat de lopende begrotingen van de Staat de nodige bezuinigingen op operationele en personeelskosten omvatten en ook nog ruimte bewaren voor (1) ontwikkelingsprojecten met deels hun eigen financieringsbronnen en (2) betalen van schuld verplichtingen. De lening voor de goud-deal zal passen in deze algemene financieringsmix, waarbij de lopende betaalcapaciteit, alsmede de spaar- en stabilisatiequota die op hoge mijnbouwinkomsten moet worden toegepast goed bewaakt worden", benadrukt Hoefdraad.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May