Training verruimt inzicht in belang van het kind
20 Nov 2013, 04:00
Vandaag is het de Internationale dag voor de rechten van het kind. Suriname heeft in maart 1993 het Kinderrechtenverdag geratificeerd en heeft hierdoor als taak om zijn wetgeving zoveel als mogelijk in overeenstemming te brengen met dit verdrag en te voldoen aan de voorwaarden en condities die daarin zijn verwerkt.

Zo heeft het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) ter uitvoering van de verdragsverplichtingen op 30, 31 oktober , 4 en 5 november 2013 een cursus in kinderrechten: ‘het principe best interest of the child’ laten verzorgen aan 25 leden en ledenplaatsvervangers van het Hof van Justitie, leden van Openbaar Ministerie en advocaten belast met de piketdienst ten behoeve van minderjarige kinderen.

Toepassing regelgeving
De cursus is verzorgd door Jakob Doek, die emeritus professor of Law op de Vrije Universiteit in Amsterdam is. Het is een vervolg van een training die Doek al in het jaar 2009 en 2010 aan min of meer dezelfde doelgroepen heeft verzorgd. De cursus is gecoördineerd door het Bureau Vrouwen- en Kinderbeleid van Juspol en is mogelijk gemaakt door de financiering van United Nations Children’s Fund en de reguliere begroting van het ministerie van Juspol.

De cursus had als doel de kennis van de deelnemers met betrekking tot het belang van het kind te verruimen en om vraagstukken uit het civiele recht en het jeugdstrafrecht die zich voordoen bij de interpretatie en toepassing van wet- en regelgeving, te bespreken. Daarbij is onder andere aan de orde gekomen: omgangsregeling, inter-landelijke adoptie en het jeugdstrafrecht.

Het principe ‘the best interest of the child principles’ houdt in dat alle maatregelen betreffende kinderen zoveel als mogelijk in het belang van het kind dienen te worden genomen. In de praktijk blijkt, dat dit principe niet voldoende, overal en consequent tot uitdrukking komt, waardoor belangen van kinderen niet adequaat worden behartigd. Dagelijks worden verschillende instanties en instituten geconfronteerd met kinderen in crisis of met een probleem, waarbij maatregelen getroffen dienen te worden c. q besluiten genomen dienen te worden betreffende kinderen, zegt de voorlichting van Juspol.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May