Bond Luchthaven solidair met havenarbeiders
19 Nov 2013, 09:00
foto


De Bond van Luchthaven Personeel (BPLP) heeft zich solidair verklaard met de stakende arbeiders van Integra Port Service/DP World. De BPLP zegt dat hij niet kan begrijpen dat inbreuk wordt gepleegd op het recht van werknemers om zich te organiseren. De BPLP vindt dat tal van drogredenen worden gebruikt om dit recht niet na te leven. Volgens BPLP wil de leiding van Integra geen vakbond in het bedrijf, tenzij deze door haar totaal wordt gecontroleerd. Intussen gaat de staking van de havenarbeiders nog steeds door.

De BPLP zegt dat hij dit gedrag van Integra zal bestrijden. Havenarbeiders zijn net als hun collega’s op de luchthaven personen die belangrijk zijn voor de economie. Door het specialistisch en continue karakter van het werk, worden zij beschermd door verschillende conventies. Zo is de op havenarbeiders ILO-conventie 137 van toepassing. De BPLP die op dit moment ook strijd voert voor betere arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden zal nooit toestaan dat moeizaam opgebouwde rechten en verworvenheden van werknemers, door werkgevers met de voeten worden getreden.

Ook internationaal protest
De BPLP roept daarom de directie van Integra Port Services/DP World op deze heilloze weg te verlaten en in overleg te treden met de vakorganisatie. Ook de regering wordt opgeroepen om er op toe te zien dat haar burgers worden beschermd en dat er geen inbreuk wordt gepleegd op haar fundamentele burgerrechten. Naast de solidariteitsbetuiging zegt de BPLP niet te zullen aarzelen om geëigende middelen te gebruiken wanneer de situatie zich niet verbetert.

In een andere verklaring betuigen ook de kaderleden van de sectorraad Havens en vakbondsbestuurders van Havens in Nederland steun aan de havenarbeiders is Suriname. Hierin wordt aangegeven dat deze werkwijze van de werkgever ook in het buitenland bekend is. Zo wordt in Londen door de werkgever, DP-World ook een bond van havenarbeiders niet gezien als gesprekspartner. Ook hier wordt gesproken van grove schending van de rechten van werknemers en zal internationaal hiertegen moeten worden opgetreden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May