Zunder pleit voor eigen geschiedschrijving
21 Jul 2010, 00:25
foto


De wetenschapper Armand Zunder vindt dat de geschiedenis van Suriname niet geschreven moet worden vanuit Nederlandse opvattingen. "Wetenschappelijke kolonialisten schrijven de geschiedenis vanuit het Nederlandse belang. Dit is niet gebaseerd op feiten en de beleving van de gebeurtenissen vanuit de optiek Suriname. Wij hebben geen riike gezamenlijke geschiedenis, maar een afschuwelijk verleden. Je verleden kennen is belangrijk bij het bepalen van je toekomst". Dit zei Zunder dinsdagavond op de ondernemersavond van de Kamer van Koophandel en Fabrieken.

Armand Zunder, presenteerde zijn 500 pagina's tellende studie 'Herstelbetalingen - De ‘Wiedergutmachung’ voor de schade die Suriname en zijn bevolking hebben geleden onder het Nederlands kolonialisme”. De ondervoorzitter van de KKF, Narpath Bissumbar kreeg een exemplaar voor de bibliotheek. Zunder heeft de feiten en de cijfers bijeengebracht waarmee voor het eerst concrete berekeningen kunnen worden gemaakt van de omvang van herstelbetalingen. Dat bedrag wordt door Zunder op minimaal 50 miljard euro geschat.

In het boek beschrijft Zunder uitgebreid de economische geschiedenis van Suriname en het thema herstelbetalingen. Er zullen stappen ondernomen worden om dit thema landelijke bekendheid te geven. De studie zal toegankelijk worden gemaakt voor brede lagen van de bevolking. Het boek biedt veel discussiemateriaal over de vraag of een misdaad tegen de menselijkheid alleen bij spijtbetuigingen kan blijven of dat verder gewerkt moet worden aan rechtsherstel.
"Als je spijt betuigt, erken je dat je schuldig bent", aldus Zunder.

Er moet een kenniscentrum worden opgericht om studie te doen over de herstelbetalingen en claims die ingediend moeten worden. De geschiedenis van Suriname moet verder onderzocht worden. Hierin kan de universiteit een belangrijke rol vervullen. Zunder pleit voor een nationaal monument dat moet leiden tot 'Nation creation', zoals professor Jack Menke dat eerder kenbaar heeft gemaakt. "Onze geschiedenis is in hoge mate vervalst door Nederlandse professoren en dit moet hersteld worden", aldus Zunder, die veel bijval kreeg van zijn gehoor.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May