Ruime aandacht voor suikerziekte bij mini-beurs Lelydorp
17 Nov 2013, 09:00
foto
Het publiek maakt dankbaar gebruik van de mogelijkheid om bloedsuikergehalte te meten en informatie in te winnen.
(Foto: Tanya Frijmersum)


Ook in Suriname werd wereld diabetes dag, officieel op 14 november, op diverse plekken herdacht. Volgens de Internationale Diabetes Federatie heeft 1 van de 2 mensen diabetes zonder dat hij of zij het weet. Op de Henry Hassankhanschool in Lelydorp, organiseerde de Stichting Diabetes Educatie Suriname (SDES) zaterdag een beurs in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid met het thema 'Diabetes, Educatie en Preventie'.

Diabetes Mellitus oftewel suikerziekte neemt wereldwijd dramatisch toe. Het hanteren van een ongezonde leefstijl is daar voor een groot deel verantwoordelijk voor. Het komt er eigenlijk op neer dat mensen het niet zo nauw nemen wat hun gezondheid betreft als het op preventie neerkomt. Er participeerden diverse organisaties aan deze mini-beurs waarbij alle leslokalen gebruikt werden.

Complicaties bij suikerziekte
Wanneer het glucosegehalte in het bloed niet goed gereguleerd wordt bij een diabeet, dan kunnen er zeer vervelende complicaties ontstaan.
De bloedvaten en ook zenuwen raken daardoor beschadigd en dan met name in de voeten, de nieren en de ogen. Zodoende was er ook informatie te krijgen op het gebied van nierdialyse en vormde zich al gauw een lange rij voor het laten doen van een oogonderzoek door de Rijdende Oogpoli.

Metingen
Bezoekers konden al dan niet tegen betaling hun bloeddruk, suikergehalte, body mass index, lichaamsvet en middelomtrek laten meten.
Het overgrote deel van het publiek bestond toch wel uit ouderen. De jeugd onder andere van de school zelf, was niet goed komen opdagen. Het was prettig om te zien dat sommige ouders het niet alleen een uitje vonden, maar zeker ook een goede gelegenheid om meer te weten te komen over hun gezondheid en dat van hun kroost.

Voetenzorg
Er werd ook de nodige aandacht geschonken aan de voeten en bijbehorend schoeisel door onder andere medisch pedicuren, schoentechnici en diabetes verpleegkundigen. Velen maakten daar ook goed gebruik van en enkele klanten kregen het advies mee om naar hun huisarts of naar een specialist te gaan. Ook hier was het overduidelijk dat diabetici eerder informatie krijgen over hun bloeddruk en suikergehalte op de huisartspoli, maar niet zo snel over de nodige voetenzorg. Het zou een gewoonte moeten zijn dat indien de nodige kennis niet aanwezig is op de poli, mensen dan automatisch de informatie krijgen waar ze dan wel naartoe kunnen.

Naast het beweeggedeelte, dat jammer genoeg niet goed uit de verf kwam, kon men ook gezonde voeding nuttigen en bloeddruk- en glucosemeters tegen actieprijzen kopen.
Al met al een geslaagde activiteit waarbij de SDES kan spreken van een goed bezochte mini-beurs!

Tanya Frijmersum
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May