Dispuut Integra en havenarbeiders dreigt te escaleren
16 Nov 2013, 05:00
foto
(Foto: Integra Port Services)


Het dispuut tussen het bestuur van Integra Port Services en de Algemene Haven Arbeiders Bond (AHAB), dreigt verder te escaleren. Een bezoek aan de Bemiddelingsraad donderdagavond is op niets uitgelopen. Partijen blijven elkaar beschuldigen geen respect en oor te hebben voor elkaars belangen. Intussen vraagt Integra in een schriftelijke reactie, de gemeenschap begrip voor de eventuele vertragingen die optreden bij de afhandeling van hun lading. Een harmonische oplossing is volgens het bedrijf niet meer mogelijk. Dit gezien de controversiële sfeer waarin dit dispuut is terecht gekomen.

In het schrijven geeft Integra ook zijn standpunt over dit dispuut met de bond van havenarbeiders. In zestien punten wordt aangegeven dat het bedrijf het vakbondsrecht respecteert. Alleen moeten de statuten van de bond overeenkomen met het uitgangspunt dat een meerderheid van de bestuursleden bij de maatschappij werkzaam moet zijn en mogen er in het bestuur geen losse arbeiders van buitenaf worden opgenomen. Volgens Integra schrijven de eigen statuten van de bond zelf voor dat een meerderheid van het bestuur bij de maatschappij moet werken. Voorstellen om dit na te leven en de statuten, die volgens Integra niet correct zijn te herschrijven, zijn resoluut afgewezen door bondsvoorzitter Robby Berenstein. Overigens wordt Berenstein verweten in de media opruiende taal te gebruiken en misleidende informatie te verschaffen.

No work no pay
In het schrijven van de directie wordt betreurd dat de vakbond gekozen heeft voor confrontatie en een oproep van de Bemiddelingsraad om het werk te hervatten naast zich heeft neergelegd. Integra heeft de werknemers nu opgeroepen het werk te hervatten. Geven zij geen gehoor aan deze oproep, zal het principe van ‘no work no pay’ worden gehanteerd. Daarnaast zal de maatschappij overgaan tot disciplinaire maatregelen, omdat volgens de directie deze staking een onrechtmatige is.

Ondervoorzitter van de AHAB, Murwin Leeflang zegt dat de bond in actie blijft. Dat er bij de Bemiddelingsraad geen overeenstemming tussen partijen is bereikt zou komen door de afwijzende houding van de directie. “Het is de Bemiddelingsraad alleen gelukt, apart met ons en de directie te praten”, zegt Leeflang. Hij verwijt Integra vertegenwoordiger Remy Vyzelman ervan ondanks deze dringende situatie, ervoor gekozen te hebben af te reizen naar het buitenland.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May